Episcopia Slatinei și Romanaților

Intronizarea noului Arhiepiscop de Râmnic la Praznicul Rusaliilor

  • 13/06/2014

La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, în Duminica Rusaliilor, pe 8 iunie 2014, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a fost întronizat Arhiepiscop al Râmnicului.

Sărbătoarea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală începând cu orele 09.00 de către un ales sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei.

Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu s-au aflat următorii ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscop ales al Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaților, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În Catedrala Arhiepiscopală au fost prezenţi înalţi demnitari de stat, reprezentanţi ai autorităţilor locale, civile şi militare, personalităţi din lumea academică şi culturală, IPS Părinte Datev Agopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România, stareți și starețe de la mănăstirile din eparhie și din țară, numeroşi preoţi şi credincioşi.

După săvârşirea Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului în persoana Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie care a fost ales în această demnitate în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 22 mai 2014.

În cadrul ceremoniei de întronizare, Gramata mitropolitană a fost citită de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Apoi, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie însemnul rangului arhiepiscopal mantia, crucea şi engolpionul, precum şi camilafca, după care l-a condus la tronul arhieresc unde i-a înmânat cârja arhipăstorească şi l-a întronizat ca Arhiepiscop al Râmnicului.

La acest eveniment deosebit din viaţa Arhiepiscopiei Râmnicului şi a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Varsanufie, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a participat o numeroasă delegaţie, formată din membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Cancelariei Arhiepiscopiei Bucureştilor, condusă de către PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Preasfinţia Sa a transmis cuvântul de binecuvântare, de felicitare şi de mulţumire din partea Patriarhului României pentru îndelungata activitate desfăşurată mai bine de 13 ani ca Episcop-vicar al sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor şi i-a dăruit noului Arhiepiscop al Râmnicului din partea Preafericirii Sale o cruce şi un engolpion patriarhale şi o cârjă arhiepiscopală.

În continuare, Părintele Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea a dat citire, din partea clerului, mesajului de bun venit adresat Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie.

A urmat cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în care a arătat că în ziua sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh prin lucrarea Sfântului Duh, Inaltpreasfințitul Arhiepiscop Varsanufie a intrat în şirul arhiereilor iubitori de carte şi de sfinţenie – calităţi prin care s-au distins ierarhii Râmnicului – şi şi-a exprimat nădejdea ca, prin rugăciune, evlavie şi frică de Dumnezeu, ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei să continue buna colaborare şi să îndrepte, călăuzească şi sporească întru toate viaţa creştină a credincioşilor încredinţaţi spre mântuire.

La rândul său, noul Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului a mărturisit că întronizarea Înaltpreasfinţiei Sale de praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, când a fost întemeiată în chip văzut Biserica, este semnul întăririi Bisericii de pe plaiurile vâlcene. De aceea, a mai spus IPS Arhiepiscop Varsanufie, principalele coordonate ale lucrării Înaltpreasfinţiei Sale sunt întărirea în dreapta credinţă şi creşterea în cunoaşterea lui Dumnezeu. „Ascultarea noastră în această eparhie va fi împlinită în măsura în care vom reuşi să acoperim cu fapte aceste cuvinte. Necesitatea păstrării dreptei credinţe şi a dreptei vieţuiri este tot mai stringentă azi, când adevăratele valori sunt puse la îndoială, iar familia este puternic zdruncinată. Misiunea noastră are ca priorităţi absolute consolidarea familiei creştine, revalorizarea cuvântului prin acoperirea lui cu fapte şi raportarea noastră la cuvântul dumnezeiesc în chip drept. Pornesc în activitatea mea de Arhiepiscop al Râmnicului ocrotitori având pe Bunul Dumnezeu şi pe Sfinţii Săi: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, Sfântul Cuvios Grigorie Dascălul, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul şi Sfinţii Martiri Brâncoveni, cu nădejdea că voi depăşi toate obstacolele inerente pe care le voi întâlni de-a lungul timpului, dar şi cu sentimente de dragoste faţă de părinţii slujitori ai sfintelor altare, faţă de stareţii, stareţele şi vieţuitorii mănăstirilor şi faţă de poporul binecredincios al acestei sfintei eparhii, asigurându-i că împreună vom reuşi să întărim Biserica lui Hristos Dumnezeul nostru“, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie. Înaltpreasfinţia Sa a precizat că pentru a împlini lucrarea amintită este nevoie mai ales de purtarea reciprocă în rugăciune.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru încrederea acordată, Înaltpreasfințitului Mitropolit Irineu pentru propunerea și susținerea pentru această înaltă chemare și a încheiat mulţumind celor prezenţi.

Ceremonia de întronizare s-a încheiat cu Polihroniul și procesiunea ierarhilor spre Palatul arhiepiscopal, unde având alături pe ierarhii prezenţi la evenimentul sărbătoresc de astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, l-a prezentat credincioşilor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie care i-a binecuvântat pe toţi cei prezenți.

La eveniment au fost prezente numeroase oficialităţi, monahi și monahii, numeroși preoți şi credincioşi din eparhie și din ţară.

sursa: ArhiRam.ro