„Sfântul Constantin Brâncoveanu”, noul bulevard din Slatina

„Sfântul Constantin Brâncoveanu”, noul bulevard din Slatina

Aleea Oltului, aflată la intrarea în Slatina, la Podul Olt, se numeşte, de sâmbătă, bulevardul Sfântul Constantin Brâncoveanu. Iniţiativa de a schimba numele străzii a venit de la Episcopia Slatinei şi a fost susţinută de autorităţile locale. Ceremonia de schimbare a denumirii a adunat în municipiu sute de enoriaşi veniţi din aproape toate localităţile judeţului. Alături de Preasfinţitul Sebastian, episcopul oraşului, au venit ierarhi din eparhiile vecine, reprezentanţi ai administraţiei şi autorităţilor locale, clerici şi invitaţi din domeniul culturii şi cultelor. Cu toţii au suportat arşiţa de afară şi au ascultat cu interes ceremonia religioasă ţinută la intarea pe vechea stradă Aleea Oltului. Episcopul Sebastian a fost cel care a descoperit, în faţa participanţilor, tăbliţa cu noul nume al străzii.

Deşi evenimentul care a debutat în jurul orei 16.00 a durat mai puţin de o jumătate de oră, la faţa locului au venit primarul Slatinei, Darius Vâlcov, viceprimarul Dan Bălăşescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu.

Reprezentanţii Episcopiei Slatina au ţinut ca acest eveniment să se desfăşoare pe 16 august, dată la care se sărbătoreşte în fiecare an ziua ocrotitorului eparhiei, Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. După încheierea ceremoniei de redenumire a străzii de la intrarea în oraş, episcopia a organizat şi un concert de muzică religioasă şi o sesiune de comunicări, în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor. Au concertat în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Corala „Voces Domini”, corul de maici al Mânăstirii Brâncoveni şi Grupul Psaltic „Sfântul Constantin Brâncoveanu”, al Episcopiei Slatina. Intrarea a fost liberă.
Tot sâmbătă, dar în prima parte a zilei, Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost prăznuit la Mânăstirea Brâncoveni. Pentru organizarea evenimentelor de sâmbătă, Primăria Slatina a acordat, prin hotărâre de consiliu, suma de 20.000 de lei, bani necesari pentru cazarea oaspeţilor, masă, deplasări, consumabile sau cadouri.

Simona VARBAN

Sursa:  Gazeta de Olt, 18 august 2008