Punerea pietrei de temelie pentru Mănăstirea Godeanu,
noua mănăstire din judeţul Mehedinţi
Episcopia Severinului şi Strehaiei, în parteneriat cu Primaria comunei Godeanu, a pus vineri, 08 mai a.c., piatra de temelie a Mănăstirii Godeanu ce va avea hramul “Sfântul Ioan Evanghelistul”. De asemenea, s-a pus piatra de temelie pentru ridicarea unei cruci din fier, de mari dimensiuni, în jurul căreia se va oficia an de an Sfânta Liturghie la sărbătoarea satului Godeanu, numită ,,Ciumarca”.
La acest eveniment au participat, alături de ierarhul locului – PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alţi doi ierarhi: PS Lucian, Episcopul Caransebeşului şi PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor.
De asemenea, au fost prezenţi, pe lângă oficialităţi judeţene şi locale, numeroşi credincioşi din satele învecinate dar şi fiii acestor locuri plecaţi spre alte meleaguri.
“Am fost în seara aceasta cu toţii martori şi am văzut cum se naşte o mănăstire. Mănăstiri aţi văzut cu toţii de-a lungul vieţii dumneavoastră, în ţara noastră românească. Dar, poate, de foarte puţine ori sau niciodată, aţi fost martorii naşterii unei mănăstiri. Astăzi a luat fiinţă, aici, lângă satul Preasfinţitului Nicodim, o nouă mănăstire şi am putut vedea cu toţii că o mănăstire nu se poate naşte oricum. O mănăstire se naşte, sfinţindu-se mai întâi apă şi untdelemn, cu care sunt sfinţite, pe rând, locul unde o să fie Sfânta Masă a bisericii mănăstirii şi apoi ‘capul’ Altarului, ‘vârful’ Altarului. Se înfige apoi lemnul Sfintei Cruci, care închipuie Pomul Vieţii, pentru că Pom al vieţii este Biserica lui Hristos şi sunt sfintele mănăstiri, care ne hrănesc viaţa noastră spirituală. Se aruncă apoi piatra, care va dospi toată ‘frământătura’ bisericii ce urmează să se zidească, aşa cum spunem în Sfânta Scriptură ‘Piatra cea din capul unghiului’ – Hristos. Pe această Piatră am pus-o în vârful Altarului” – a spus PS Sebastian în cuvântul de învăţătură.
***
După anul 1990, în Mehedinţi au fost întemeiate 2 mănăstiri iar 6 au fost reînfiinţate. Pe cuprinsul Episcopiei Severinului şi Strehaiei există actualmente 11 mănăstiri.
Hotărârea înfiinţării mănăstirii de la Godeanu cu hramul ,,Sfântul Evanghelist Ioan” a fost luată în şedinţa Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 29 septembrie 2008. Tot atunci s-a stabilit ca aceasta să fie mănăstire de călugăriţe, urmând să fie sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi să funcţioneze în cadrul Protoieriei Drobeta Turnu Severin Nord.
Prin înfiinţarea acestei vetre monahale, aşezată în zona de nord a judeţului Mehedinţi, se va construi un centru de spiritualitate şi de întărire a activităţii misionare în această zonă.