40 de ani de la trecerea la cele veşnice a Mitropolitului Nifon Criveanu

Duminică 13 iunie, în localitatea Slătioara au avut loc manifestările dedicate împlinirii a 40 de ani de la trecerea la cele veşnice al primului mitropolit al Olteniei – Nifon Criveanu. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Slatinei şi Romanaţilor şi Parohia Slătioara II, în parteneriat cu Primăria comunei Slătioara şi a debutat, la ora 18.00, cu slujba Parastasului oficiată la biserica Parohiei Slătioara II, de către ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanţilor, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în cinstea mitropolitului Nifon Criveanu, precum şi a părinţilor şi a fraţilor lui, rude care-şi au locul de odihnă lângă biserică. Fii satului au întâmpinat cu multă bucurie această manifestare, participând în număr mare.

După slujba Parastasului s-a mers în procesiune către Căminul Cultural din localitate, alaiul făcând oprire în faţa casei părinteşti a Mitropolitului Nifon, unde ierarhii au dezvelit placa omagială care consemnează că “În această casă s-a născut † Nifon Criveanu, Mitropolitul Olteniei (1889-1970)”. În drum, pelerinii au fost întâmpinaţi şi de enoriaşii parohiei Slătioara I, în frunte cu părintele paroh Marin Bica, care s-au alăturat ulterior procesiunii. Ajunşi în faţa Căminului Cultural, PS Părinte Sebastian a explicat celor prezenţi că acesta fost ridicat din iniţiativa şi cu sprijinul financiar al lui Nifon Criveanu şi că a purtat, până la venirea la putere a comuniştilor, numele mitropolitului. Totodată, Preasfinţia Sa a amintit demersurile făcute pentru ca acest cămin să reprimească numele mitropolitului, mulţumind pe această cale şi consiliului local pentru că a răspuns favorabil propunerii episcopiei. Astfel ierarhii, împreună cu primarul localităţii, D-l Savu Ciocârlan, şi părintele Eugen Durac de la Parohia Slătioara II, au tăiat panglica de inaugurare a Centrului Cultural “Mitropolitul Nifon Criveanu”.

A urmat apoi sesiunea de comunicări dedicată personalităţii Mitropolitului Nifon, cuvântul de deschidere avându-l primarul localităţii, D-l Savu Ciocârlan. D-na Elena Viorica Diaconescu, nepoata de văr cu mitropolitul, a adresat şi dânsa mulţimii un cuvânt de suflet.

Prima comunicare – “Mitropolia Olteniei şi primul ei întâistătător – Nifon Criveanu” a susţinut-o D-na Denisa Liliana Guţică-Florescu, muzeograf la Muzeul Judeţean Olt, cea de-a doua comuniare – “Tradiţii culturale şi progresiste în familia Mitropolitului Nifon Criveanu. Activitatea Mitropolitului Nifon Criveanu reflectată în presa din Oltenia şi Judeţul Romanaţi” a susţinut-o D-l Ioan Tâlvănoiu – învăţător în loc. Izvoru, com. Găneasa, iar cea de-a treia – “Activitatea social-filantropică şi misionară a Mitropolitului Nifon Criveanu” a susţinut-o Pr. Ion Sorin Rizea, care a fost şi prezentatorul acestui eveniment.

Grupul psaltic “Sf. Constantin Brâncoveanu” al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor a încântat publicul cu cântări psaltice, interpretând “Psalmul 94” athonit, gl. III; “Fericirile”, de Macarie ieromonahul, gl. I; un fragment din Paraclisul închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, aranjat pe note de Diac. Cornel Constantin Coman, gl. III şi “Apărătoare Doamnă” de Emanuel Zmeu, gl. VIII.

ÎPS Părinte Irineu a adresat la final o cuvântare în care a subliniat contribuţia marcantă în Oltenia şi nu numai a primului mitropolit al Olteniei de după reînfiinţare – Nifon Criveanu, iar PS Părinte Sebastian a mulţumit celor prezenţi pentru că au răspuns invitaţiei de a da împreună-cinstire memoriei celui ce a fost Mitropolitul Nifon Criveanu. Totodată, a lansat autorităţii locale propunerea ca Zilele Slătioarei să fie legate mereu de ziua cinstirii mitropolitului Nifon Criveanu – 14 iunie. Manifestarea s-a încehiat cu o agapă frăţească organizată de părintele Eugen Durac şi enoriaşii Parohiei Slătioara II.

Vezi şi:

40 de ani de la trecerea în veşnicie a primului mitropolit al Olteniei

Mitropolitul Nifon Criveanu şi jertfa sa pentru Biserica din Oltenia

Mitropolitul Nifon comemorat la 40 de ani de la trecerea la Domnul