Hramul Sfintei Parascheva a bucurat sufletul României

Iaşul a devenit joi, 14 octombrie, loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioşi care au participat la sărbătoarea ocrotitoarei Modovei. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de 22 de ierarhi.

Iaşul a devenit joi, 14 octombrie, loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioşi care au participat la sărbătoarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Modovei. Oamenii s-au închinat în aceste zile şi moaştelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de 22 de ierarhi. “Pelerinajul este o ofrandă a recunoştinţei, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire faţă de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui”, a explicat Patriarhul României.

Clopotele Catedralei mitropolitane din Iaşi au răsunat a sărbătoare ieri dimineaţă în ziua hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, şi protectoarea a sute de biserici din ţara noastră şi din afară. Pelerinii veniţi din toate colţurile ţării şi-au îndreptat paşii către cetatea Iaşului pentru a-şi pleca genunchii la racla Sfintei Cuvioase Parascheva şi a Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Vremea însorită de toamnă şi atmosfera duhovnicească a hramului a bucurat sufletele miilor de români care şi-au manifestat evlavia faţă de sfinţii sărbătoriţi în aceste zile în capitala Moldovei, care mijlocesc înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Ieri dimineaţă rândul de pelerini se întindea pe aproximativ doi kilometri, timpul de aşteptare crescând la 15 ore. Peste 150.000 de persoane s-au închinat moaştelor Ocrotitoarei Moldovei şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul în ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe podiumul din faţa Catedralei mitropolitane din Iaşi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu IPS Vasilios, Mitropolit de Elassona şi Muntele Olimp, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi exarh patriarhal, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Atenagoras, Episcop de Sinope, PS Vasile, Episcop de Srem, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Milostivirea lui Dumnezeu, arătată prin sfinţi

Preafericitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit mai întâi despre semnificaţiile pericopei evanghelice citite în timpul Sfintei Liturghii. Întâistătătorul Bisericii noastre a amintit faptul că Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca (7, 37-50) a fost rânduită a se citi la pomenirea unei cuvioase. “Femeia păcătoasă arată nu numai regretul pentru păcatele ei, ci şi dorinţa de a fi aproape de Fiul lui Dumnezeu, cel care s-a făcut om din iubirea pentru oameni şi pentru mântuirea lor. Sfânta Cuvioasă Parascheva nu a fost o femeie păcătoasă pentru că ea, din tinereţiele ei, a ales să devină călugăriţă. De la vârsta de zece ani a simţit chemarea pentru o viaţă trăită în rugăciune, în post şi în pocăinţă. Sfânta Parascheva nu s-a pocăit doar pentru ea ci şi pentru o mulţime de oameni care nu ştiu, nu pot sau nu vor să se roage”, a spus Părintele Patriarh Daniel, care a continuat predica facând referire la viaţa Sfintei Parascheva. “Sfânta Cuvioasă Parascheva uneşte prin rugăciunile ei şi prin sfintele ei moaşte popoare ortodoxe, greci, bulgari, sârbi, români. Astfel vedem cum Dumnezeu prin sfinţii săi întăreşte Biserica Sa, întrucât Biserica este adunarea oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi. Sfinţii sunt cei care ne ajută să simţim că Biserica este trupul lui Hristos. Prin sfinţii şi moaştele sfinţilor Săi, Dumnezeu arată milostivirea şi ajutorul Său”, a adăugat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Folosul şi înţelesul pelerinajului

În continuare, PF Daniel a reliefat viaţa, opera teologică, scrierile ascetice şi scrierile dogmatice ale Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, “care a apărat adevărul întrupării Mântuitorului Hristos şi taina mântuirii omului”, după care a vorbit despre semnificaţia pelerinajului şi despre menirea pelerinului. “Pelerinul este un căutător de Dumnezeu şi de sfinţenie. Mântuitorul Hristos îndeamnă pe toţi creştinii: <>. Dar pe de altă parte spune: <<Împărăţia mea nu este din lumea aceasta>>. Pelerinul caută în lumea aceasta Împărăţia lui Dumnezeu care nu este din lumea aceasta dar se arată în arvună în această lume prin cele şapte Sfinte Taine şi prin lucrarea sfinţilor Bisericii. Pelerinajul este o ofrandă a recunoştinţei, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire faţă de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui. Pelerinajul este şi un moment de pocăinţă şi de rugăciune mai intensă, de aceea fie ne spovedim aici, fie acasă înainte de a pleca în pelerinaj. Pelerinajul este şi un act de pocăinţă însoţit de osteneala drumului, de răbdarea frigului, de o anumită jertfă făcută prin darurile date bisericii sau mănăstirii respective. Pelerinajul este un moment de cerere a ajutorului lui Dumnezeu ca să ne scape de greutăţi, să ne ocrotească familia, să ne ocrotească pe cei dragi, să ocrotească Biserica şi poporul Său”, a spus în încheiere PF Părinte Daniel.

Cuvânt de binecuvântare din partea arhimandritului Partenie

În timp ce soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi s-au împărtăşit, arhim. Partenie, stareţul Mănăstirii “Sf. Pavel” din Sfântul Munte Athos, cel care a adus anul acesta la Iaşi, cu binecuvântarea Sanctității Sale, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, moaştele Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, a adresat un cuvânt de binecuvântare. Arhimandritul Partenie a evocat personalitatea şi învăţăturile pline de conţinut teologic ale Sfântului Maxim Mărturisitorul. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan şi-a exprimat bucuria pentru faptul că slujba Sfintei Liturghii din ziua pomenirii Sfintei Parascheva a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel. Părintele Mitropolit Teofan a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi pelerinilor din ţară şi străinătate pentru prezenţa la hramul Sfintei Parascheva.

“Sunt mulţumită sufleteşte pentru că am reuşit să ajung după 34 patru de ani”

Pelerinii care au participat la hramul Sfintei Parascheva au stat peste zece ore la rând pentru a se închina cinstitelor moaşte. Deşi a fost obositor, credincioşii de toate vârstele au mărturisit că nu simt oboseala şi sunt mulţumiţi din punct de vedere sufletesc. “Stăm de aseară (n.r. miercuri seara) la rând pentru a ne închina moaştelor Sfintei Parascheva. Nu simt oboseala după 12 ore de stat la rând cu fiul meu de 2 ani în braţe. A fost bine că vremea nu a fost friguroasă. M-am rugat pentru sănătatea familiei. Faptul că am venit la această sărbătoare este o mare binecuvântare pentru noi”, a spus Paula din Galaţi. “M-am aşezat la rând miercuri seara la ora 18:00. A fost foarte aglomerat, dar m-a întărit Dumnezeu, mai ales că este prima dată când vin să mă închin moaştelor Sfintei Parascheva. Sunt foarte mulţumită sufleteşte pentru că am reuşit să ajung după 34 patru de ani. Nu mai simt oboseala şi mai mult de atât am o linişte şi o pace sufletească pentru că am reuşit să mă închin moaştelor celor doi sfinţi. M-am rugat pentru sănătatea mea şi a familiei, dar şi pentru ca să fie mai bine traiul din ţara noastră. Abia aştept să ajung acasă pentru a duce din duhul Sfintei Parascheva pe care l-am simţit la Iaşi. De aceea am luat şi câteva hăinuţe ale copiilor pe care le-am atins de racla sfintei”, a mărturisit Clara Râpeanu din Râmnicu Sărat. (Constantin Ciofu)

sursa: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei