Slujba Canonului la catedrala din Corabia

Miercuri 29 februarie, în catedrala „Sfânta Treime” din Corabia, Preasfinţitul Părinte Sebastian a săvârşit slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a subliniat importanţa credinţei, rugăciunii şi iertării, pe care trebuie să le sporim, mai ales în această perioadă de post: „Credinţa înseamnă încredere şi siguranţă în Dumnezeu. Având credinţă putem smulge răutăţile şi păcatele din sufletul nostru, putem depăşi necazurile şi greutăţile din viaţa noastră.

Evanghelia ne învaţă că, atunci când ne rugăm şi cerem ceva de la Dumnezeu, trebuie să o facem cu credinţă neclintită şi vom primi întocmai. Deseori nu ni se împlineşte rugăciunea, pentru că ne rugăm cu îndoială.

Evanghelia ne mai învaţă să iertăm orice avem împotriva cuiva, pentru ca şi Tatăl nostru cel ceresc să ne ierte greşelile noastre. Însă, de ce este necesară iertarea? Pentru că nu poate fi primită rugăciunea şi cererea noastră de către Dumnezeu fără iertare. Cum să îndrăznim să cerem iertare, fără ca noi înşine să iertăm?

Nu este de ajuns să postim patruzeci şi şapte de zile şi să zicem că am împlinit totul, că ne-am mântuit, ci ne trebuie şi o credinţă extrem de puternică; ne trebuie şi rugăciune curată şi lipsită de răutate faţă de cei din jurul nostru; ne trebuie şi iertare − să ne cerem iertare faţă de cei cărora le-am greşit. În felul acesta postul nostru va fi cu adevărat roditor şi binecuvântat”.