Elevii din Caracal şi Balş i-au cinstit pe Sfinţii 40 de Mucenici

Peste 200 de elevi din clasa a IX-a, de la Colegiul Tehnic „Nicolae Bălcescu” din Balş şi de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal, au participat la o lecţie interdisciplinară (istorie – limba latină – educaţie muzicală – religie) pe tema „Sfinţii Mucenici − De ce să uităm tradiţia şi trecutul?”.

Lecţia a avut drept scop consolidarea cunoştinţelor dobândite de către elevi la lecţiile: „Cinstirea sfinţilor”, „Responsabilitatea creştină. Datoriile creştinului”,
„Bucurie şi responsabilitate în relaţiile dintre tineri” şi „Viaţa religioasă oglindită în creaţii populare, în datini şi în obiceiuri”.

Activitatea, iniţiată de cadrele didactice Iliuţă Elisabeta şi Alexandra-Cristina Iliescu a fost susţinută de grupul de profesori Marinela Şarîngă, Mioara Raşcă, Anda Prodănescu, Gheorghe Vîrban şi Paul Florea.

Elevii s-au bucurat de preparatele tradiţionale specifice praznicului (mucenici şi bradoşi) şi au ascultat cuvântul de învăţătură al PC Pr. Mihai Iagăru de la Parohia „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Caracal.

S-a vorbit despre situaţia creştinilor de dinainte şi de după Edictul de la Milan din anul 313, despre jertfele voievozilor noştri pentru credinţa în Hristos şi despre păstrarea unităţii, martiriul mărturisitorilor şi noilor mucenici din temniţele comuniste. Totodată, elevii au încercat să caute răspunsuri la întrebarea: „De ce tot mai puţini tineri vin la biserică, acum când este libertate, în comparaţie cu perioadele de prigoană?”

La final, elevii au învăţat şi au intonat cântecul A.S.C.O.R. „Avem o ţară”, pe versurile poetului creştin Radu Gyr.