Liturghie arhierească în Parohia Vitomireşti

Duminică 1 iulie, Preasfinţitul Părinte Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sfânta Parascheva”, Parohia Vitomireşti, hirotonind preot pe Diac. Marian-Cristian Constantin, pe seama bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Parohia Vităneşti.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit evanghelia zilei, subliniind credinţa simplă şi puternică a sutaşului: „Pornind de la faptul că Hristos a ascultat rugăciunea sutaşului şi i-a tămăduit bolnavul de acasă, suntem încurajaţi să credem că şi rugăciunile noastre de aici, de la biserică, pentru cei de acasă ― fie că sunt ocupaţi peste măsură, fie că sunt bătrâni şi neputincioşi, fie că sunt bolnavi, ca slujitorul de astăzi ― pot fi ascultate. Dacă Hristos a ascultat rugăciunea unui păgân, vindecând de la distanţă pe slujitorul lui, de ce am crede noi că ar putea rămâne neascultată rugăciunea noastră?

Hristos l-a lăudat pe sutaş pentru credinţa sa puternică, zicându-i: „Du-te, fie ţie după cum ai crezut! Şi s-a însănătoşit sluga lui în ceasul acela”.  Auziţi ce credinţă! Pe cât de simplă, pe atât de puternică! De ce zic simplă? Pentru că el, potrivit formării sale militare, s-a gândit că lucrurile stau şi la Dumnezeu la fel de simplu ca în armată, şi de aceea a cerut: „…zi numai cu cuvântul şi se va vindeca sluga mea. Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun acestuia: Du-te, şi se duce; şi celuilalt: Vino, şi vine; şi slugii mele: Fă aceasta, şi face.” Aşa trebuie să fie şi la Dumnezeu, s-a gândit, simplu, sutaşul. Dacă El este Stăpânul lumii, nu trebuie decât să poruncească şi se vor împlini toate întocmai.

Impresionantă credinţa puternică şi deloc sofisticată a acestui militar păgân, care le-a dat o lecţie teribilă iudeilor, dar şi nouă celor de astăzi”.