Liturghie arhierească în biserica Parohiei Brebeni I

Luni, 7 ianuarie, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a Parohiei Brebeni I.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a istorisit viaţa Sfântului Ioan Botezătorul, insistând asupra a două aspecte importante. În primul rând, „Sfântul Ioan este un exemplu de învăţător, mai cu seamă pentru noi, slujitorii Bisericii; un exemplu de învăţător şi de predicator curajos, care nu căuta la faţa oamenilor şi se adresa tuturor, indiferent de funcţia şi importanţa lor trecătoare. Sfântul Ioan trecea dincolo de această interfaţă a oamenilor şi pătrundea direct în sufletul lor. Pentru aceasta, ori de câte ori era nevoie, el înfingea pumnalul cuvântului său fără să ţină cont de importanţa celor pe care îi avea în faţă. De aceea, el este un exemplu pentru noi cei care, adeseori, în faţa mai-marilor lumii ne intimidăm şi ne complexăm, uitând că Dumnezeu este adevăratul Stăpân al tuturor”.

Un al doilea aspect este acela al cinstirii şi sărbătoririi sfinţilor: „Noi toţi trebuie să fim iubitori ai Dumnezeului Celui viu şi adevărat. Să-L iubim pe Dumnezeu, pe Maica Domnului şi pe sfinţii Lui, cinstindu-i cu mare cuviinţă. În ziua de azi unii înţeleg să-i cinstească pe sfinţi doar cu mâncare, cu băutură şi cu distracţie până după miezul nopţii. Aşa îl prăznuiesc unii pe Sfântul Ioan, lucruri care nu au nimic în comun cu viaţa sa − de altfel mare pustnic şi postitor. Vreţi să-i cinstiţi pe sfinţii cărora le purtaţi numele? Veniţi la biserică, la Sfânta Liturghie şi vă rugaţi lor! Postiţi o zi, două, şi apoi împărtăşiţi-vă în ziua sfântului pe care-l aveţi ocrotitor. Mergeţi, după aceea, şi vă bucuraţi şi cu cei dragi, însă cu măsură, pentru că sfinţii nu se îmbătau, nu se îmbuibau şi nici nu dansau. Aşa au ajuns în sinaxar, petrecând viaţă curată şi aleasă. Numai aşa putem să-i cinstim. Mâncând, bând şi distrându-ne, noi nu-i cinstim pe sfinţi, ci ne necinstim pe noi înşine”.