Slujba Canonului Mare în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Balş

Marţi, 19 martie, Preasfinţitul Episcop Sebastian, înconjurat de un distins sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Canonului Mare în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Balş.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a arătat rolul rugăciunii în viaţa creştinului: „Pentru ca rugăciunile noastre să se împlinească trebuie să ştim trei lucruri: să învăţăm cum să ne rugăm, să învăţăm cât să ne rugăm şi să învăţăm că Dumnezeu nu ne împlineşte orice noi cerem.

Învăţând cum să ne rugăm, aflăm că trebuie să stăruim în rugăciune, să ne rugăm cu insistenţă, pentru că sunt unii care se roagă o dată şi apoi vor să li se împlinească cererea. E adevărat că Dumnezeu este bun, dar El aşteaptă ca noi să insităm şi rugăciunea noastră să fie fierbinte. Trebuie să ne rugăm cu smerenie, cu umilinţă şi cu insistenţă.

Cât trebuie să ne rugăm? Toată viaţa. De multe ori, credinţa ne este încercată de Dumnezeu, Care aşteaptă să ne rugăm mult − mai multe zile la rând, sau mai multe luni, sau mai mulţi ani şi toată viaţa −, ca să ne ţină aproape, pentru că sunt mulţi care, odată împlinită cererea lor, nu mai mulţumesc Domnului şi nu se mai roagă.

În contextul acesta trebuie să mai ştim un lucru: nu tot ceea ce noi cerem în rugăciunile noastre ne este şi de folos. Chiar se întâmplă deseori să-I cerem lui Dumnezeu răutăţi la adresa celorlalţi, însă El ştie tot ceea ce noi avem nevoie. Să avem, aşadar, şi această rezervă în minte atunci când vedem că nu ni se împlineşte vreo rugăciune. Nu cumva am cerut ceea ce nu trebuia!?…”