Slujba Pavecerniţei Mari în biserica „Sfântul Dimitrie-Dasova” din Corabia

Joi, 21 martie, Preasfinţitul Episcop Sebastian, înconjurat de un distins sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Pavecerniţa Mare în biserica „Sfântul Dimitrie-Dasova” din Corabia.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a făcut referire la credinţă, rugăciune şi iertare, premise ale mântuirii, pe care noi trebuie să le sporim în această perioadă a Postului Mare: „Credinţa înseamnă încredere în Dumnezeu şi siguranţă. Având credinţă putem smulge din sufletul nostru răutăţile, putem depăşi necazurile şi greutăţile din viaţă, putem smulge din fiinţa noastră păcatele ca să ne curăţim.

Evanghelia ne învaţă ca atunci când ne rugăm şi cerem ceva de la Dumnezeu, să cerem cu siguranţa că vom şi primi, iar dacă vom cere cu încredere în Dumnezeu vom şi primi ceea ce cerem. Deseori, nouă nu ni se împlineşte rugăciunea şi nici cererile pentru că nu cerem cu credinţă, pentru că ne rugăm cu îndoială.

Ne mai învaţă Evanghelia şi să iertăm orice avem împotriva cuiva, ca şi Tatăl nostru cel ceresc să ne ierte greşelile noastre. De ce este necesară iertarea? Pentru că NU poate fi primită rugăciunea şi cererea noastră de către Dumnezeu, dacă ne rugăm având sufletul plin de răutate. Cum îndrăznim să cerem iertare fără ca noi să iertăm?

Nu este, deci, de ajuns să postim patruzeci şi şapte de zile şi să zicem că am făcut totul, ne-am mântuit. Ci ne trebuie şi o credinţă extrem de puternică, ne trebuie o rugăciune curată şi lipsită de răutate faţă de cei din jurul nostru, ne trebuie iertare, să ne cerem iertare faţă de cei cărora am greşit. În felul acesta postul nostru va fi cu adevărat roditor”.