Liturghie arhierească în Parohia Vlăngărești

Duminică, 17 noiembrie, Preasfințitul Episcop Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Vlăngărești, com. Vulturești.

 În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica a XXVI-a după Rusalii, în care este relatată Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina: „Evanghelia de astăzi ne învaţă să fugim de egoism. Să facem, adică, loc şi lui Dumnezeu în fiinţa noastră; El a creat lumea şi toate cele pe care le vedem în jurul nostru şi, cu toate acestea, de multe ori Lui nici nu-I mai facem loc în inima şi în gândurile noastre! Suntem plini de noi înşine, şi nu mai încape acolo nici măcar Dumnezeu, darămite aproapele, pe care îndrăznim adeseori să-l privim cu dispreţ sau să-l judecăm aspru, socotindu-l neimportant. Cât priveşte sufletul, evanghelia de astăzi ne îndeamnă să înţelegem că acesta nu se hrăneşte cu tot ceea ce este „la modă” în ziua şi în lumea de astăzi. Tot ceea ce este la modă astăzi pare a avea din ce în ce mai puţin de-a face cu sufletul din noi. Iată cât de actuală este această pericopă şi, totodată, cât de binevenită! Tot ceea ce este promovat de lumea aceasta: pe stradă, pe panourile publicitare, în media şi pretutindeni, toate acestea nu fac doi bani pentru sufletul din noi! Şi, cu toate acestea, adeseori cădem în capcana inversării valorilor şi ne trezim vorbind sau gândind numai despre acelea şi lăsând loc atât de puţin, dacă nu cumva deloc, lui Dumnezeu sau aproapelui în inima şi în fiinţa noastră.

Evanghelia de astăzi ne arată, de asemenea, că nu ceea ce, cu disperare, vom căuta să punem în coşciugul nostru ori să strângem în casele noastre vom lua cu noi dincolo, ci doar acelea pe care le vom dărui lui Dumnezeu şi aproapelui. Este paradoxal cum în lumea cealaltă vor ajunge numai bunurile la care suntem gata „să renunţăm” aici, adică să le dăruim celuilalt! Nu cele pe care ni le vom îndesa în buzunare şi în „suflet”, ci doar cele pe care le vom dărui aproapelui. Doar acelea vor putea trece vămile văzduhului şi vor putea ajunge în viaţa de dincolo, pentru a se constitui în adevărate bogăţii! Pentru că, încheie evanghelia de astăzi, aşa se întâmplă cu toţi aceia care-şi vor aduna comori aici, şi nu vor înţelege să se îmbogăţească în Dumnezeu”.