Festivalul-concurs judeţean „Lumea credinţei pentru cei mici”
în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor
Amfiteatrul Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” din Slatina a găzduit, miercuri, 18 decembrie a.c., Festivalul-concurs judeţean de colinde şi cântece de stea, la care a participat, din partea Episcopiei Slatinei și Romanaților, Pr. Cons. Daniel Camen. Evenimentul a ajuns la ediţia a VII-a şi este parte integrantă a parteneriatului educativ judeţean „Lumea credinţei pentru cei mici”.
„Pentru noi ca organizatori, ne dorim să avem grupuri de colindători din toate cele cinci zone ale judeţului pentru a identifica porturi populare autentice, colinde şi cântece de stea străvechi. Scopul proiectului este păstrarea nealterată a credinţei şi a tradiţiilor rurale”, a declarat Ştefania Geamănu, profesor iniţiator.
„Dintre obiectivele proiectului nostru precizăm câteva precum căutarea şi însuşirea tradiţilor şi obiceiurilor specifice zonei micilor colindători, cultivarea necesităţii colaborării, a stabilirii de parteneriate între cât mai multe instituţii, dezvoltarea şi întreţinerea sentimentului religios în mintea şi sufletul copiilor şi eficientizarea relaţiei Şcoală-Biserică-Familie”, a explicat Violeta Nicolăescu, cadru didactic implicat în coordonarea aceastei activităţi.
„Lucrarea misionară a Bisericii se realizează şi prin muzică, iar colindele religioase vin să sublinieze forme străvechi de manifestare şi înţelegere a folclorului românesc. Prin colinde, este adusă de grupurile de colindători, fără întrerupere, în fiecare an, în fiecare casă sau pe scenă, vestea Naşterii Domnului Nostru Iisus Hristos. Astfel, niciuna din învăţăturile de bază ale credinţei creştine nu este uitată sau nefolosită în colinde şi în cântecele de stea. Tot prin colinde se dezvoltă şi interesul pentru învăţătura de credinţă şi se promovează cântarea bisericească”, a completat doamna Luciana Slujitoru, cadru didactic implicat în realizarea festivalului.
Colindătorii de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Colegiul National Vocaţional „Nicolae Titulescu”, Şcolile gimnaziale Nr. 3, „George Poboran”, „Vlaicu Vodă”, „Ştefan Protopopescu” din municipiul Slatina, liceele tehnologige de la „Ion Popescu” Cilieni, Iancu Jianu şi Vitomireşti şi colindători de la şcolile gimnaziale Poganu, Fălcoiu, „Ion Popescu” Negreni şi grupul vocal „Allegro Voice” de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal au primit la final daruri şi diplome din partea organizatorilor.
„Am apreciat efortul fiecărui grup, dar am punctat conform normelor pedagogice. Am căutat să auzim vestea despre Naşterea Domnului Nostru învăţată şi cântată corect şi cu bucurie. Dorim ca acest festival să ne reprezinte pe noi ca profesori de religie, dar şi de muzică. Felicit toate corurile pentru regalul de colinde tradiţionale, oferite publicului slătinean. Ne bucură faptul că avem colindători mici şi mari, dornici să împărtăşească de pe scenă publicului frumuseţea sonoră a cântecului sfânt şi bun, a motivat doamna Alexandra Geantă, membru de specialitate în juriu.