Liturghie arhierească în Parohia Redea de Răsărit

Marţi, 7 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Sebastian, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfântului Ioan Botezătorul din Parohia Redea de Răsărit.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a istorisit viaţa Sfântului Ioan Botezătorul, subliniind două aspecte foarte importante: „În primul rând, Sfântul Ioan este un exemplu de învăţător, mai cu seamă pentru noi slujitorii Bisericii; un exemplu de învăţător şi de predicator curajos, care nu căuta la faţa oamenilor şi se adresa tuturor, fără să fie timorat de funcţia lor, de haina și de importanţa lor trecătoare. Dumnezeiescul proroc trecea dincolo de interfaţa aceasta a oamenilor şi pătrundea direct în sufletul lor, văzând pe fiecare aşa precum era. Pentru aceasta, ori de câte ori era nevoie, el înfingea pumnalul cuvântului său fără să ţină cont de importanţa celor pe care îi avea în faţă. De aceea, el este un exemplu pentru noi cei care, adeseori, în faţa mai-marilor lumii, ne intimidăm şi ne complexăm, uitând că Dumnezeu este adevăratul Stăpân al tuturor.

Celălalt aspect − în general, legat de toate sărbătorile creştine − este acela al cinstirii şi al sărbătoririi sfinţilor. Noi toţi se cuvine să fim iubitori ai Dumnezeului cel viu şi slujitori ai Săi. Să-L iubim pe Dumnezeu, pe Maica Domnului şi pe Sfinţii Săi şi să-i cinstim cu frică dumnezeiască şi în iubire faţă de aproapele, pentru că în ziua de azi unii înţeleg să-i cinstească pe Sfinţi doar cu ospăț exagerat până după miezul nopţii. Asemenea, unii îl cinstesc pe Sfântul Ioan cu mâncare și băutură multă, cu distracţie, lucruri care nu au nimic în comun cu viaţa Înaintemergătorului, care trăia în pustie, în deplină asceză. Vreţi să-i cinstiţi pe sfinţii cărora le purtaţi numele? Veniţi la biserică, la Sfânta Liturghie şi vă rugaţi lor! Postiţi şi apoi împărtăşiţi-vă în ziua sfântului pe care-l aveţi ocrotitor. După aceea, mergeți şi vă bucuraţi cu cei dragi, dar cu măsură”.