Liturghie arhierească în Parohia Găneasa

Duminică, 19 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Parohia Găneasa.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a XXIX-a după Rusalii: „Ce vrea să ne înveţe evanghelia de astăzi prin această disociere a celor nouă de al zecelea ― singurul care a înţeles că nu ajunge doar credinţa pentru a se mântui? Toţi au avut credinţă, altfel nu s-ar fi vindecat! Numai că nouă dintre ei au considerat că este suficientă aceasta şi, pentru aceea nu s-au mai dus nici la preoţi, adică nu le-a mai trebuit nici „Biserică”, şi n-au voit să mai audă nici de Binefăcătorul lor. N-au înţeles că trebuie să-I şi mulţumească, să-I aducă şi recunoştinţă şi — lucrul cel mai important — să şi intre în comuniune cu El. Unul singur a înţeles că este insuficientă credinţa. Acesta s-a întors, a arătat recunoştinţă şi a dat slavă lui Dumnezeu. Doar despre el ne spune Evanghelia că a dat slavă lui Dumnezeu şi, pentru aceasta, Hristos numai lui i-a zis: Credinţa ta te-a mântuit, vrând să spună că acest fel de credinţă mântuieşte. Ceilalţi nouă s-au izolat în credinţa lor, căzând în autosuficienţă. Au rămas în credinţa lor egoistă, individualistă, refuzând comuniunea.

Evanghelia de astăzi este cât se poate de actuală, pentru că şi în vremurile noastre sunt mulţi care consideră că ajunge credinţa, că este suficient doar să crezi, şi pentru aceasta nu mai „ajung” la preoţi, nu mai ajung la biserică, nu mai caută şi comuniunea cu Binefăcătorul lor, ca să Îi arate mulţumire şi recunoştinţă. Sfântul Apostol Iacob, însă, ne atenţionează în Epistola sa, zicând: „Credinţa fără fapte este moartă” (Iac. 2, 26), pentru că şi diavolii cred (Iac. 2, 19), dar credinţa lor s-a dovedit a fi ineficientă”.