Liturghie arhierească la Mănăstirea Clocociov

Duminică, 13 aprilie, de Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfinţitul Episcop Sebastian a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Clocociov.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a explicat importanţa acestei mari sărbători: „Din praznicul de astăzi înţelegem că trebuie să ne bucurăm, chiar dacă bucuria ierusalimitenilor din acea vreme era una străină de adevăr. Şi mai înţelegem că nu avem voie să fim atât de schimbători şi inconsecvenţi, precum contemporanii şi conaţionalii lui Hristos, care astăzi L-au ovaţionat, pentru ca peste doar câteva zile să se facă părtaşi crimei abominabile, cu acelaşi entuziasm, strigând: Răstigneşte-L! Răstigneşte-L, Pilate, pentru că ne-a înşelat!

Înţelegem să-L primim pe Hristos cu bucurie în inimile şi în viaţa noastră şi ca, odată primit, să-L păstrăm, iar nu să-L trădăm ca Iuda (Mt. 26, 25, 47), ori să ne lepădăm de Dânsul ca Petru (Lc. 22, 54-62), nici să-L părăsim ca toţi cei care Îl slujiseră până atunci, dar L-au lăsat singur în faţa morţii. Să păstrăm în suflet această bucurie a zilei de astăzi, să fim consecvenţi faţă de Hristos care este „Rege”, iar nu răzvrătitor al maselor împotriva romanilor, şi „să-L primim ca pe Împăratul” a cărui Împărăţie „nu este din lumea aceasta” (In. 18, 36).

Tot cu acest prilej, Preasfinţia Sa a aşezat spre închinare, în biserica nouă a Mănăstirii Clocociov, o raclă argintă cu părticele de Sfinte Moaşte:

– Brâul Maicii Domnului

– Sfântul Ioan Botezătorul

– Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina

– Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie

– Sfântul Mucenic Teodor Tiron

– Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

– Sfântul Ierarh Modest

– Sfinţii Mucenici Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian

– Sfântul Mucenic Vlasie din Sklavaina

– Sfântul Stelian – ocrotitorul copiilor

– Sfinţii Mucenici din Rait

– Sfinţii 99 de mucenici din Creta

– Sfânta Muceniţă Tatiana

– Sfântul Mucenic Nicolae cel Nou din Vounena

– Sfântul Mare Mucenic Procopie

– Sfântul Mucenic Stamatie

– Sfinţii Mucenici de la Betleem

– Sfinţii de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Kiev

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Parastasului, întru pomenirea Părintelui Protos. Visarion, duhovnicul Mănăstirii Clocociov, la împlinirea a 12 ani de la adormirea sa.