Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală

Miercuri, 6 august, la Praznicul „Schimbării la faţă”, Preasfinţitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Slatina.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a subliniat importanţa minunii de pe Tabor − teofanie şi transparenţă a lumii nevăzute: „Aşadar, Schimbarea la faţă ne sugerează şi ea o revelaţie treimică în care, deşi nu Se vădesc desluşit toate Persoanele Dumnezeieşti, apar cei doi profeţi: Moise, cel care a grăit cu Dumnezeu pe munte, când a primit din mâinile Lui Legea (Iş. 34, 29-35), şi Ilie, cel „cu duhul şi cu puterea neîntrecute”, ridicat la cer „fără a vedea moartea”.

Între toate acestea, distingem un lucru foarte important. Evanghelia praznicului ni-L revelează de această dată pe Mântuitorul Hristos întru-un mod cu totul deosebit; ne dă o altă idee despre dumnezeirea Lui, totodată făurindu-ne o nouă imagine despre o lumea pe care noi o cunoaştem prea puţin, deşi o lăudăm cu toţii; o lume de care − pentru că o cunoaştem insuficient − adeseori fugim, cel puţin la nivelul subconştientului, dacă nu şi prin atitudinea noastră, căci prin faptele, cuvintele şi gândurile noastre adeseori arătăm că nu o iubim îndeajuns. O lăudăm, dar nu o iubim! O dorim, dar nu părem convinşi de asta!.. Este lumea cealaltă, în care „drepţii vor străluci ca soarele”.