Liturghie arhierească la Mănăstirea Măineşti

Duminică, 10 august, Preasfinţitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica nouă a Mănăstirii Măineşti din Balş.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit evanghelia Duminicii a IX-a după Rusalii: „Marea este lumea aceasta care, de multe ori, aşa cum s-a întâmplat să le fie potrivnică ucenicilor, ne stă adeseori şi nouă împotrivă. Valurile ei înspumate sunt împrejurările grele prin care trecem cu anevoie şi noi uneori, şi din care, de cele mai multe ori, nu ştim cum să facem să scăpăm. Iar vânturile, care l-au înspăimântat pe Petru mai mult decât marea însăşi, sunt greutăţile şi ispitele care se năpustesc câteodată nemiloase asupra noastră, îngrozindu-ne până la moarte. Uitaţi-vă la Petru: deşi se îndoieşte într-o primă fază, căci spune: „Doamne, dacă eşti Tu, porunceşte să vin la Tine pe apă”, totuşi găseşte curajul de a înfrunta valurile şi, pentru aceasta, reuşeşte să păşească pe mare ca pe uscat. Viforul, însă, îl fac să se clatine şi să se scufunde pentru câteva momente, dar chemarea în ajutor a Domnului îi aduce, până la urmă, izbăvirea.

Ei bine, noi suntem Petru, cei care, aflaţi în corabia acestei vieţi, ne simţim adeseori clătinaţi şi în pericol şi, asemenea lui, ne îndoim: vom mai putea oare scăpa din asta? Oare ce ar fi de făcut? Cum ar trebui să procedăm? Întrebări pe care şi le-a pus şi Apostolul, şi la care Mântuitorul Hristos i-a răspuns invitându-l „să calce pe apă ca pe uscat”. Adică, să străbată lumea aceasta, aşa cum este ea, cu bărbăţie şi încredere. Ce îl înfricoşează pe Petru? Clipele grele ale vieţii ca valurile înspumate, pe care văzându-le şi nemaiputându-le înfrunta, se îndoieşte şi, devenind „greu”, se afundă. Găseşte în sine, totuşi, puterea să strige la Dumnezeu, iar Acesta se arată „Mântuitor”. Speranţa pildei acesteia este Dumnezeu Care, deşi într-o primă fază Se arată a fi prea departe parcă, în larg, necunoscut, străin sau confundabil cu o fantomă, până la urmă Se arată atât de apropiat lui Petru, încât îl prinde efectiv de mână şi îl salvează din valuri. Hristos Dumnezeu este aproape, este Fiinţă şi Persoană şi, pentru aceasta, este gata să ne întindă mâna şi să ne salveze de acolo de unde ne este greu în viaţă”.