Pictura Catedralei Episcopale din Slobozia a fost sfinţită

Duminică, 21 septembrie 2014, mulțime de credincioşi au participat la sfinţirea picturii Catedralei Episcopale „Înălţarea Domnului” din Slobozia, important moment, ce marchează anul aniversar „1994 – 2014. Slujire și dăruire. Două decenii de slujire arhierească în Episcopia Sloboziei și Călărașilor”.

Programul manifestărilor a început de Sâmbătă, 20 septembrie 2014, ora 16:30, când credincioşii din aceste meleaguri ocrotite de Dumnezeu, au fost binecuvântaţi de aducerea la Catedrala Episcopală a raclei cu sfintele moaşte de la Mănăstirea „Sfinţii Voievozi” din Slobozia şi de Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Iviron din Muntele Athos, aflată în oraşul Ţăndărei, urmată de slujba de Priveghere, fiind așezate spre închinare într-un baldachin, în fața Catedralei.

Slujba Sfintei Liturghii şi slujba de sfinţire a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de 14 ierarhi după cum urmează: Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanaţilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

La slujbă au fost prezenți peste două mii de credincioși și Prim-Ministrul României, domnul Victor Ponta, senatori, deputați, președinții Consiliilor Județene din  Ialomița și Călărași, primari și alte oficialități.

Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia a dat răspunsurile liturgice.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ținut cuvântul de învățătură despre asumarea Sfintei Cruci și ajutorul pe care-l primim de la Dumnezeu în viața noastră. A oferit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru episcopi, o cruce de binecuvântare, un set de cărți liturgice și ultimele publicații ale anului acesta aniversar, Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu.

S-au bucurat de ordine patriarhale pentru clerici și respectiv mireni după cum urmează:

– Preacuviosul părinte Rafail Mîț, Vicar Eparhial și Exarh, a primit „Crucea Patriarhală”;

– Preacucernicul părinte Manuel Rusu, Consilier Cultural, a primit „Crucea Patriarhală”;

– Domnul Prof. Vasile Silvian Ciupercă, Președintele Consiliului Județean Ialomița;

– Domnul Răducu George Filipescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi;

– Domnul Dumitru Pop, ajutător al bisericilor din Slobozia, care a iniţiat şi a dus materialele necesare pentru zidirea a zece case, monitorizând şi zidirea lor, în sate încercate de inundaţii din Arhiepiscopia Râmnicului;

– Domnul Gheorghe Ceteraş, ctitor şi ajutător la Catedrala Episcopală şi la mai multe biserici şi mănăstiri din Episcopia noastră.

Cu această ocazie, au fost lansate monografii-album: Monografia Episcopiei Sloboziei și Călărașilor cu titlul „1994 – 2014. Slujire și dăruire. Două decenii de slujire arhierească în Episcopia Sloboziei și Călărașilor”, în două volume, precum și Monografia „Așezăminte monahale din Episcopia Sloboziei și Călărașilor”, volume aniversare tipărite de Editura Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a mulțumit Preafericirii Sale pentru bucuria comuniunii liturgice și sfințirea jertfei de 22 de ani depusă la ridicarea Catedralei Episcopale. A oferit Preafericitului Părinte Daniel un set patriarhal și cele trei albume lansate astăzi.

Preasfințitul Părinte Vincențiu a acordat Ordinul „Crucea Sloboziei” în grad de Cruce Aniversară domnului Deputat Marian Neacşu, Liderul Grupului PSD din Camera Deputaţilor și Ordinul „Crucea Sloboziei în grad de Cavaler” domnului Viorel Ştefu.

sursa: Episcopia Sloboziei si Calarasilor