Biserica Parohiei Titulești a fost resfințită

Duminică, 4 octombrie, Preasfinţitul Părinte Sebastian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Ierarh Nicolae” a Parohiei Titulești, com. Nicolae Titulescu. Totodată, au fost sfințite și capela, muzeul și clopotnița, construite de curând în curtea bisericii parohiale.

În cuvântul său de învățătură, Preasfinţitul Sebastian a tâlcuit Evanghelia zilei, a Iubirii vrăjmașilor: „ca să ne înveţe odată pentru totdeauna că trăirea în Hristos şi Creştinismul nu înseamnă numaidecât o viaţă „convenabilă”, comodă şi la îndemâna oricui, evanghelia de astăzi vine cu această poruncă: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri”! Trebuie să ştiţi, dragii mei, că nicio altă religie de pe pământ nu „a riscat” o asemenea prescripţie, impunând un asemenea „jug” credincioşilor săi ─ iubirea vrăşmaşilor. De aceea spunem noi că Religia Creştină este una superioară. Evreul, în religia sa Mozaică, spune: “Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăşmaşul tău!” (Mt. 5, 43), iar musulmanul propovăduieşte „războiul sfânt”. Hristos, însă, pune „ştacheta” mult mai sus. Dintre toţi întemeietorii de religii, El este cel mai „cutezător” şi mai „pretenţios”: “Iubiţi pe vrăşmaşii voştri!”

Ştim cu toţii, din viaţa noastră personală, cât de greu este să ne mai uităm măcar la persoana care ne-a jignit sau ne-a greşit, darămite să o mai şi iubim! Şi totuşi, evanghelia de astăzi ne-o cere, ceea ce înseamnă că este şi posibil. Dacă nu ar fi fost cu putinţă, Hristos nu ar fi stricat cuvintele acestea pe noi! Este cu putinţă să ne iubim vrăjmaşii, chiar dacă pare greu sau imposibil. El însuşi a făcut-o, atunci când a fost răstignit: i-a privit cu milă şi compasiune pe cei care Îl scuipau, Îl batjocoreau şi Îl răstigneau. După modelul Său, Sfântul Arhidiacon Ştefan şi mucenicii de mai târziu acelaşi lucru l-au cerut în rugăciunea lor: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta” (Fpt. 7, 60). De aceea evanghelia de astăzi, pe lângă faptul că „minimalizează” anumite repere spirituale ― care riscă, de altfel, să genereze în noi autosuficienţă ― ne invită să urcăm o „scară” înaltă şi greu de urcat — „scara iubirii vrăjmaşilor”.”

La final, Preasfinţitul Sebastian a acordat rangul de iconom stavrofor PC Pr. Ioan Ion, Diploma de Ctitor Dlui Primar Tiutiu Gheorghe și Distincţia de Vrednicie tuturor celor care au ajutat la restaurarea sfântului locaș.