Olimpiada de Religie în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, au avut loc în judeţul Olt cele două faze ale Olimpiadei la Religie.

La faza locală, desfăşurată în data de 25 februarie a.c. au participat 138 de elevi din clasele VII-XII, reprezentând cele cinci cercuri pedagogice zonale cu locaţiile – Şcoala Gimnazială “Mihail Drumeş” – Balş, Şcoala Gimnazială Nr. 1 – Slatina, Şcoala Gimnazială Comani, Drăgăneşti-Olt, Şcoala Gimnazială Nr. 1 – Structură Nr. 3 Caracal şi Şcoala Gimnazială “Virgil Mazilescu” – Corabia.

Faza judeţeană a fost organizată în daat de 18 martie a.c. la Colegiul Naţional Vocaţional “Nicolae Titulescu” – Slatina.

La momentul rugăciunii şi pentru a le oferi elevilor participanți un cuvânt de întărire și de folos duhovnicesc s-au aflat și preoţii şi profesorii de Religie de la şcolile participante.

Faza naţională a Olimpiadei de Religie se va desfășura la Craiova, în perioada 24-28 aprilie a.c.

Judeţul Olt va fi reprezentat de cei şase elevi calificaţi: Diana ŞTEFAN, la clasa a VII-a, provenind de la Şcoala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu” – Slatina, având îndrumător pe Prof. Mirela Luţu; Maria Andreea TUDOSIE, la clasa a VIII-a, provenind de la Şcoala Gimnazială “Eugen Ionescu” – Slatina, având îndrumător pe Prof. Carmen Vespescu; Florentina PÎRVA, la clasa a IX-a, provenind de la Colegiul Naţional Vocaţional “Nicolae Titulescu” – Slatina, având îndrumător pe Prof. Ştefania Geamănu; Tiberiu Ionuţ SUBAŞU, la clasa a X-a, provenind de la Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza” – Corabia, având îndrumător pe Prof. Florica Grecu; Iuliana Alexandra OPREA, la clasa a XI-a, provenind de la Liceul Tehnologic Piatra-Olt, având îndrumător pe Prof. Maria Bălan şi Ana Andreea MINCĂ, la clasa a XII-a, provenind de la Colegiul Naţional “Ioniţă Asan” – Caracal, având îndrumător pe Prof. Narcis Boştină.

Câteva gânduri de la elevii participanţi

Olimpiada de religie este pentru mine un mod de a-mi arăta recunoştinţa pentru tot ce am învăţat la şcoala şi prin programele de la biserică. Am participat cu emoţii fireşti, dar şi cu certitudinea ca am o pregătire teoretică bună. Subiecte au fost gândite pentru o competiţie serioasă.

În această perioadă a Postului Mare, ce era mai frumos decât să vorbim despre treptele desăvârşirii creştine, importanţa participării credincioşilor la toate sfintele slujbe şi să redactăm un eseu despre preacinstirea Maicii Domnului, pornind de la versurile vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania?, a spus Bianca Roxana STĂNILĂ, elevă în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic Iancu Jianu.

În acest an rânduit de către Patriarhia Română ca fiind “Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, am avut la primul subiect de dat exemple de sfinte icoane de la Muntele Athos şi să explicăm, la nivelul nostru de înţelegere, de ce cinstirea sfintelor icoane nu este idolatrie. La subiectul al treilea sau subiectul meu de suflet, am avut posibilitatea să scriu ce simt eu ca adolescentă în relaţia mea de fiecare zi cu Dumnezeu, enumerând cele zece porunci şi prezentând nuanţat importanţa împlinirii lor spre folosul meu și al semenilor noştri în societatea contemporană, a completat Diana Alexandra Marcu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Ion Minulescu” – Slatina.

A consemnat,

Profesor evaluator Alexadra ILIESCU,

Liceul Teoretic “Mihai Viteazul” – Caracal