CONCURSUL NAŢIONAL  DE CREAȚIE „ICOANA ŞI ŞCOALA MĂRTURISIRII” ÎN EPISCOPIA SLATINEI ȘI ROMANAȚILOR

Cu prilejul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în perioada 1 decembrie 2016 – 5 mai 2017, în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, s-a desfăşurat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sebastian, Concursul Naţional de Creație „Icoana și Școala Mărturisirii”, adresat copiilor, preoților și profesorilor de Religie implicați în programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, precum și celor care se ostenesc la catedră sau la amvonul Bisericii, urmărind să educe copiii pentru a-și putea construi un viitor în care viața să fie trăită în deplinătatea ei. Totodată, acest concurs și-a propus să îi ajute pe participanți să-și descopere, prin activități de creație, alte noi aptitudini și să-și formeze anumite deprinderi, să promoveze practici noi privind învățarea și să realizeze schimbul de experiență între copii.

La acest concurs au participat 437 copii, proveniți din 27 parohii ale eparhiei noastre, care au fost coordonați de câte o echipă, formată din preot și profesori de Religie, Limba Română sau Educație Plastică. Fiecare copil a conceput câte un portofoliu, care a cuprins diferite lucrări de creație, încadrate tematic sub aspect literar, artistic și multimedia.

În perioada 20 februarie – 1 martie a avut loc evaluarea și premierea, la nivel de parohie, a celor mai bune portfolii. Evaluarea lucrărilor s-a facut de către un juriu format din: preotul paroh şi un profesor de specialitate (Religie/ Limba Română/ Educaţie Plastică) de la şcoala de pe raza parohiei sau de la şcoala cu care a colaborat parohia. Un singur copil, al cărui portofoliu a fost declarat câștigător al locului I/ parohie, a participat la etapa următoare, pe protopopiat.

La etapa pe protopopiat a concursului au participat 28 de portofolii, repartizarea lor pe cele patru protopopiate fiind făcută astfel: Slatina I – 8 portofolii, Slatina II – 6 portofolii, Caracal – 8 portofolii și Corabia – 6 portofolii.

Au obţinut premiul I portofoliile realizate de elevi participanți la orele de cateheză: Rusu Ioana Andreea, cu portofoliul „Viața – darul lui Dumnezeu”, din Protoieria Caracal, Iordache Mara Corina Gabriela, cu portofoliul „Icoana – fereastră către Dumnezeu”, din Protoieria Slatina II, Mihai Grațiana, cu portofoliul „Să devenim icoană lui Hristos!, din Protoieria Slatina I și Guguleanu Andrei Cristian, cu portofoliul „Cu Dumnezeu în suflet”, din Protoieria Corabia, care s-au şi calificat pentru etapa eparhială.

Luni, 7 aprilie 2017, a avut loc etapa eparhială a concursului, la care au participat cele patru portofolii care au obținut locul I la nivel de protopopiat, în urma evaluării stabilindu-se cel mai bun portofoliu cu cele mai bune lucrări de la secțiunile: literară, artistică sau multimedia, după cum urmează:

  • Premiul I Guguleanu Andrei Cristian, din clasa a VI-a, Liceul „Ion Popescu”, localitatea Cilieni, judeţul Olt, coordonat de Rău Costică, Prof. Mitrache Cornelia, Prof. Rece Marius Mihai, pentru proiectul „Cu Dumnezeu în suflet”
  • Premiul II Mihai Grațiana, din clasa a X-a, Colegiul Național Vocațional „N. Titulescu”, municipiul Slatina, judeţul Olt, coordonat de Peptușel Bogdan, Prof. Nițoi Mirela, Prof. Tatomir Elena, Prof. Popa Nicolae, pentru proiectul „Să devenim icoană lui Hristos!”
  • Premiul II Rusu Ioana Andreea, din clasa a V-a, Școala Gimnazială „Gheorghe Magheru”, localitatea Caracal, judeţul Olt, coordonat de Marcu Alexandru, Prof. Ivan Veronica, Prof. Drăgan Florin, pentru proiectul „Viața – darul lui Dumnezeu”.
  • Premiul III – Iordache Mara Corina Gabriela, din clasa a IX-a, Colegiul Național „Sf. Sava”, București, coordonat de Ciucan Vasile, pentru proiectul „Icoana – fereastră către Dumnezeu”.

Joi, 20 aprilie a.c., orele 1100, Preasfințitul Părinte Sebastian a premiat cele mai bune portofolii, ocazie cu care a felicitat pe câștigători și pe coordonatorii lor. Premiile, care au constat în cărți ziditoare de suflet și icoane, au fost asigurate de Centrul Eparhial.

În perioada 20 – 21 mai a.c., Pr. Rău Costică, de la parohia Doanca – Corabia și elevul Guguleanu Andrei Cristian, câștigătorul locului I la nivel eparhial, vor reprezenta Episcopia Slatinei și Romanaților la evenimentele organizate de Patriarhia Română cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale, unde vor fi premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Prin intermediul acestui concurs, organizatorii şi-au propus să dezvolte activităţile de creaţie, să formeze deprinderi şi noi practici de a învăţa şi a socializa, să identifice elevii cu aptitudini speciale, dar şi să asigure o bună colaborare între Biserică, Şcoală şi Familie.