Prăznuirea Cincizecimii la catedrala episcopală

Duminică, 5 iunie, de praznicul „Pogorârii Sfântului Duh”, Preasfințitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie la catedrala episcopală.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat însemnătatea evenimentului Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, ca moment al formării primei comunități creștine: „Dacă Biserica noastră are o zi onomastică, sărbătorită în Duminica Ortodoxiei, acum, la Duminica Cincizecimii (Rusaliile, cum se spune în tradiția populară), este aniversarea ei, adică ziua ei de naștere, pentru că astăzi s-a născut Biserica noastră, prin cele trei mii de persoane adunate într-un gând și un cuget, primind botezul cu Duh Sfânt și foc. Mai târziu, s-au adăugat, în zilele următoare, până la cinci mii de suflete, iar după aceea creștinismul s-a răspândit pe întreg pământul”.

Conform rânduielii, după Sfânta Liturghie a fost săvârșită și slujba Vecerniei, numită „a plecării genunchilor”, care conține șapte rugăciuni de invocare a Sfântului Duh, la final fiind binecuvântate frunze de nuc, care simbolizează limbile de foc coborâte peste Sfinții Apostoli.