Patriarhia Română a donat dispozitive medicale pentru douăzeci de spitale din țară

Patriarhia Română, prin voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi Sectorul social-filantropic al Administraţiei Patriarhale, a oferit miercuri, 9 august 2017, 20 de dispozitive medicale de uz pediatric pentru 20 de unităţi medicale din ţară. Dispozitivele medicale au fost înmânate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, reprezentanţilor celor 20 de spitale.

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, sub îndrumarea părintelui arhim. Ciprian Grădinaru şi în colaborare cu Sectorul social-filantropic al Administraţiei Patriarhale, au realizat o nouă acţiune social-filantropică pentru dotarea unor unităţi medicale, şi anume au achiziţionat 20 de dispozitive medicale de ultimă generaţie pentru uz pediatric, necesare stabilirii bilirubinei. Dispozitivul în cauză este Drӓger Jaundice Meter JM-105, iar costul unui singur dispozitiv este de 12.800 lei (fără TVA). Aceste dispozitive medicale au fost donate la 20 de spitale din întreaga ţară. Selecţia unităţilor medicale a fost realizată pe baza datelor statistice oferite de Ministerul Sănătăţii, aplicându-se ca şi criterii numărul de paturi din secţiile de neonatologie, dotările deja existente, acceptul conducerii unităţilor spitaliceşti în cauză, a precizat pr. Ciprian Ion Ioniţă, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Administraţiei Patriarhale. Dispozitivele medicale au fost înmânate reprezentanţilor celor 20 de spitale de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ieri, 9 august, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei.

Această iniţiativă social-filantropică a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii ­Neamului, a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, este o investiţie foarte necesară pentru unităţile medicale şi pentru copii. De asemenea, Preafericirea Sa a felicitat strădania şi dărnicia celor care au contribuit la achiziţionarea acestor dispozitive medicale, împlinind prin aceasta şi o lucrare pentru suflet.

„Este o binecuvântare pentru noi că aceste aparate pot ajuta o mulţime de copii. Darul sfânt al vieţii primit de la Dumnezeu trebuie păstrat, păzit şi cultivat. Dumnezeu ne dă un dar, însă, întotdeauna, darul trebuie făcut roditor, împlinit potrivit voii lui Dumnezeu şi capacităţii fiecărei persoane de a înţelege şi de a răspunde la iubirea lui Dumnezeu. Considerăm că ştiinţa medicală împreună cu rugăciunea ajută foarte mult în spitalele noastre şi, mai ales, în spitalele pentru copii. Sunt o mulţime de copii care suferă şi care au nevoie de îngrijire, iar aparatura medicală îi ajută foarte mult pe medici. Medicii noştri sunt foarte bine pregătiţi, ca dovadă că sunt aşteptaţi în străinătate să ocupe posturi importante, dar nu au întotdeauna aparatura de ultimă oră în toate domeniile. S-au făcut progrese mari, sperăm că se vor mai face. Ne bucură că aceşti credincioşi care vin să se roage, să caute sănătatea sufletească prin rugăciune, spovedanie, împărtăşire la Paraclisul Catedralei Mântuirii ­Neamului se ocupă şi de sănătatea trupească a celor care sunt bolnavi. Deci, avem această conlucrare, adică, deodată cu zidirea Catedralei Naţionale, se zideşte şi o spiritualitate a inimii, a sufletului întru dărnicie. Evlavia trebuie întotdeauna completată cu dărnicie, cu iubirea milostivă, pentru că Dumnezeu Cel Sfânt este şi Atotmilostiv”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Dimpreună cu dispozitivul medical, reprezentanţii celor 20 de spitale din ţară şi însoţitorii au primit din partea Preafericirii Sale câte o carte cu acatiste şi paraclise ale Maicii Domnului.

Înainte de înmânarea dispozitivelor medicale, în Sala Conventus din Palatul Patriarhiei, a avut loc un instructaj de utilizare a aparatului, fiind efectuat de un reprezentant al firmei producătoare. Hiperbilirubinemia este cea mai comună afecţiune care prezintă riscul deteriorării neurologice ireversibile, iar ea apare aproape la toţi prematurii şi la circa 60% din nou-născuţi. Metodele tradiţionale de evaluare a bilirubinei pot fi supraestimate sau subestimate (în cazul evaluării vizuale), dureroase pentru noul-născut, dar şi cu timp îndelungat în privinţa obţinerii unui rezultat (în cazul testului de laborator). Astfel, acest dispozitiv ajută la depistarea hiperbilirubinemiei într-un timp foarte scurt, printr-o tehnică neinvazivă, fără costuri suplimentare pentru unitatea medicală, a precizat Bogdan Stoica, reprezentantul firmei Drӓger Medical România.

La această întâlnire de lucru au participat şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi pr. Ciprian Ion Ioniţă, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Administraţiei Patriarhale. La începutul întâlnirii, PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a subliniat că iubirea semenului sau filantropia este una dintre datoriile pe care omul e dator să le cultive, ca răspuns la iubirea lui Dumnezeu. De aceea, i-a felicitat pe cei prezenţi, care slujesc cu abnegaţie şi devotament pentru binele oamenilor, mai ales al copiilor, a căror inocenţă reprezintă „imaginea sufletului unui om desăvârşit care trebuie să se apropie de Dumnezeu cu inimă curată şi, în acelaşi timp, cu dragoste faţă de aproapele”, a mai spus Preasfinţia Sa.

Cele 20 de spitale care au primit dispozitivul medical sunt: Spitalul Municipal Câmpulung Muscel; Spitalul Municipal „Sfântul Ierarh Dr. Luca” din Oneşti; Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa; Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanţa; Spitalul Municipal Târgu Secuiesc; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi; Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc; Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva; ­Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi; Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare; Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei; Spitalul Municipal de Urgenţă Roman; Spitalul ­Orăşenesc „Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamţ; Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău; Spitalul Județean Alba Iulia; Spitalul ­Judeţean de Urgenţă Alexandria; Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea; Spitalul Județean de ­Urgenţă Vaslui şi Spitalul Ju­deţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Focşani.

Sursa: ZiarulLumina.ro