Acțiuni de voluntariat pe timp de vară ale tinerilor din loc. Dranovățu în cadrul organizației “Crucea Roşie Română” – filiala Olt

Faptele bune nu iau vacanţă!

Copiii şi tinerii din localitatea Dranovăţu, com. Găneasa, au dorit să îşi petreacă altfel câteva zile din vacanţa de vară. Ei s-au alăturat voluntarilor civili care susţin acţiunile Crucii Roşii, Filiala Olt.

Dintre activităţile de vară ale Crucii Roşii amintim tabăra de pregătire în caz de dezastre majore, tabăra de salvare din apă şi prim-ajutor prin tehnici noi pentru apă curgătoare şi bazine, campania pentru a dona sânge şi alimente, sprijinirea persoanele vulnerabile şi distribuirea de apă potabilă familiilor afectate de secetă.

Prima etapă a proiectului lor de vacanţă a fost să viziteze beneficiarii Centrului de îngrijire şi asistenţă din Spineni. Echipa de sprijin a fost formată din oameni cu suflet mare – autorităţile locale, care au ajutat pentru asigurarea transportului produselor şi grupului de voluntari, reprezentanţii DGASPC – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt şi Crucii Roşii, care s-au ocupat de logistică, avize, situaţii legale şi antrenarea tinerilor în activitate, părinţii şi cadrele didactice.

Avem şi noi bătrâni acasă şi ne bucurăm de dumnealor, de sfaturile primite sau reţetele de post transmise. Astăzi am venit cu câteva daruri la bătrânii de la Centru pentru o zi de vacanţă a bunicilor, nu doar a noastră, a nepoţilor voluntari. Este impresionat să vezi cum cei din Centru se simt aici ca în familie, se susţin reciproc, se mângâie la durere, se bucură împreună de lucrurile mărunte, dar importante pentru viaţă”, a spus elevul Catrina Silviu, unul dintre voluntari.

Grupul tinerilor din Dranovăţu şi-a încheiat activitatea cu rugăciune. Ei s-au oprit la Mănăstirile Stehareţi şi Clocociov pentru câteva clipe şi au mulţumit pentru ajutor primit în acest proiect de voluntariat.

În fiecare judeţ există un Comitet Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, dar şi filiale ale Crucii Roşii unde cei care doresc pot ajută cu donaţii, cu idei sau prin voluntariat.

Grupul din Dranovăţu, coordonat de către tânărul Ionuţ Frăsineanu, va avea ca activitate viitoare vizionarea filmului Istoria Binelui, documentar editat de postul Trinitas Tv despre activităţile specifice Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, începând cu anul 1876, de când organizaţia a apărut şi în ţara noastră.

Pentru comunitatea din Găneasa, cu satele aferente Dranovăţu, Grădiştea, Izvoru şi Oltişoru, autorităţile locale sprijină iniţiativele cadrelor didactice, ONG-urilor şi preoţilor. Astfel, la parohia Izvoru s-au derulat mai multe proiecte social-filantropice, iar şcoala gimnazială, beneficiară a unui grant european de tip Erasmus Plus, a primit finanţare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de studiu şi recompensarea elevilor cu tabere, excursii şi pelerinaje.

A consemnat,

Alexandra Iliescu – profesor voluntar