Tabăra „Tradiție și noutate” la Mănăstirea Râmeț

În perioada 14-20 august, la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, 28 de tineri din eparhiile din țară au participat la Tabăra pentru tineret “Tradiție și noutate” a Mitropoliei Ardealului. Tinerii au fost implicați în această perioadă în diferite activități de comunicare și comuniune, participând cu entuziasm la toate programele oferite de către organizatori.

Astfel, luni, 14 august, tinerii au sosit din toate colțurile țării la străvechea vatră de spiritualitate ortodoxă situată în Munții Trascăului. Au fost primiți cu bucurie de către organizatorii evenimentului și le-au fost înmânate mapele și materialele necesare pentru derularea programului. A avut loc apoi o întâlnire de cunoaștere, în cadrul căreia fiecare s-a prezentat și și-a exprimat așteptările de la programul taberei. În continuare, stavrofora Apolinaria Barb, stareța Mănăstirii Râmeț, le-a spus tinerilor câteva cuvinte despre acest așezământ monahal de tradiție. Începând cu ora 19:00, tinerii au participat la slujba Privegherii și a Prohodului Maicii Domnului.

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, grupul de tineri a luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltprea­sfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. După masa de prânz, la orele după-amiezii, ierarhul a rostit un cuvânt de suflet despre asumarea unei vieți duhov­nicești într-o lume secularizată. Apoi, tinerii au prezentat pe rând specificul regiunii din care provin, după care au vizionat un film și, în cadrul unei sesiuni moderate de Pr. Lect. Dr. Ovidiu Panaite, au dezbătut problemele cu care se confruntă în societatea contemporană.

În zilele următoare, tinerii au avut parte de mai multe sesiuni de formare, workshop-uri, drumeții educative, ateliere de reflecție. Tabăra a urmat programul-cadru stabilit de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale și s-a desfășurat sub îndrumarea Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Activitățile au fost coordonate de către părintele Ioan Florea – coordonator al Grupului de inițiativă pentru tineret al Protopopiatului Luduș și de către Bianca Mărginean – formator în cadrul Centrului de formare „Dynamis” al Filantropiei Ortodoxe Alba Iulia. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat continuarea desfă­șurării Programului național de tabere pentru tineret „Tradiție și noutate” în fiecare mitropolie din cuprinsul Patriarhiei Române.

Participanţii la Tabăra naţională „Tradiţie şi noutate” au vizitat, sâmbătă, 19 august, mai multe obiective de interes turistic și religios din oraşul Marii Uniri şi s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Ierarhul le-a oferit diplome de participare și mai multe daruri, constând în cărți și iconițe. În cuvântul rostit, IPS Arhiepiscop Irineu a spus:

„Cred că, în aceste zile petrecute la Mănăstirea Râmeţ şi pe raza Eparhiei Ortodoxe de Alba Iulia, v-aţi îmbogăţit cunoaşterea intelectuală şi experienţa duhovnicească. Aceasta vă ajută să deveniţi martori fideli şi dinamici ai lui Hristos, Mântuitorul nostru şi Stăpânul Suprem al lumii mântuite. Siliţi-vă ca, acolo unde vă aflaţi, în viaţa de fiecare zi, să reflectaţi valorile evanghelice, înmulţind talanţii voştri. Astfel puteţi contribui efectiv la zidirea Corpului eclezial, a Bisericii, şi la asanarea morală a societăţii româneşti, infectată de microbii răului şi de duhul veacului”.

sursa: ZiarulLumina.ro