Biserica Parohiei Giuvărăști a fost târnosită

Duminică, 17 septembrie, Preasfințitul Episcop Sebastian a târnosit biserica Parohiei Giuvărăști din Protoieria Corabia.

În cuvântul de învățătură, după Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a tâlcuit mesajul pericopei evanghelice din această duminică de după Înălțarea Sfintei Cruci: A se lepăda omul de sine înseamnă ,,a-și lepăda egoismul ca să poată asculta de Dumnezeu mai mult decât de sine, să-l cinstească pe Dumnezeu mai mult decât se cinstește pe sine și să pună întotdeauna înaintea ochilor săi trupești și sufletești, înaintea voinței și a dorinței sale pe Dumnezeu, mai presus decât orice altă dorință și orice alt gând care i-ar trece prin minte.

A-și lua omul crucea sa și a-i urma lui Hristos nu înseamnă ca fiecare dintre noi să ne luăm o cruce materială sau văzută, pe care să o avem la gât, la mână, acasă, în mașină sau oriunde altundeva, nici crucea din Sfântul Altar sau cea de pe turla bisericii, ci înseamnă o cruce pe care nu o vedem, dar pe care o simțim, pentru că este crucea vieții noastre; adică greutățile vieții, soarta noastră pe pământ, care nu este croită și împletită numai din bucurii, ci vedem la tot pasul că este presărată și cu neîmpliniri și cu suferință, cu lucruri neplăcute, cu nedreptăți din partea oamenilor ș.a. Toate aceste lucruri la un loc sunt crucea pe care o avem de dus fiecare dintre noi. Deci, de voiește cineva să urmeze lui Hristos, trebuie să-și ia această cruce, adică viața lui așa cum este, cu bune și cu rele, și să o pună în slujba lui Hristos. În lumea aceasta avem bucurii, dar avem și eșecuri, avem și insuccese, dar trebuie să o primim așa cum este ea și să ne luptăm să ne-o ducem cu bărbăție creștină. Nu trebuie să ne lepădăm credința sau să ne-o pierdem, orice fel de greutăți s-ar abate asupra noastră, ci să-i urmăm întotdeauna lui Hristos și să-i dăm slava lui Dumnezeu pentru darurile pe care le avem. Să-și ia cineva crucea și să-i urmeze lui Hristos înseamnă să dovedească această înțelepciune de a-și pune viața lui la picioarele lui Dumnezeu și să ducă o viață bineplăcută Lui”.

Răsplătind activitatea depusă, Preasfinția Sa a acordat Diploma de ctitor părintelui paroh Alin Pană și Distincția de vrednicie celor care s-au remarcat în mod activ în procesul construirii și înfrumusețării lăcașului.

***

Biserica Parohiei Giuvărăști a fost construită între anii 1988-2004, în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, la îndemnul preotului Pană Leonide, tatăl actualului paroh. În anul 1989, lucrările de construire au fost întrerupte întrucât regimul comunist nu a mai permis acest lucru, fiind reluate în anul 1992, de către preotul Pană Alin-Mihail. Pictura în frescă a fost executată între anii 1999-2004, iar catapeteasma a fost realizată din aluminiu, având încastrate icoane pictate de zugravul gorjean Bîrloveanu Ion. În anul 2012, au fost finalizate lucrările exterioare și clopotnița. La ridicarea lăcașului de cult o mare contribuție a avut-o șantierul Hidroconstrucția Izbiceni, în frunte cu domnul Dir. Hîrjeu Adrian. Biserica este ridicată pe terenul donat de Pană Florea, bunicul preotului paroh.