Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Sectorul Social a demarat, la începutul lunii mai 2017, întocmirea documentației necesare înființării și acreditării unui „Centru de zi pentru asistență și suport pentru alte persoane aflate în situații de nevoie”.
Astfel, în ședința din 26 mai 2017, temei nr. 1397, Permanența Consiliului Eparhial a aprobat înființarea acestui centru social, care va funcţiona în cadrul/ subordinea/ coordonarea Sectorului Social-Misionar al Episcopiei Slatinei și Romanaților și va avea sediul în Slatina, Str. Grădiniței, nr. 1.
Pentru a asigura logistica necesară desfășurării programlor în ceea ce priveşte preluarea alimentelor și livrarea acestora la domiciliul beneficiarilor în bune condiții, cu respectarea standardelor în vigoare, Centrul Social a achiziționat în data de 5 mai 2017, o autoutilitară echipată cu izolație și agregat de refrigerare marca Renault Kangoo Van.
Servicii oferite:
- Consiliere spirituală/ religioasă;
- Informare, evaluare;
- Integrare/ reintegrare socială;
- Distribuire alimente;
- Distribuire ajutoare materiale;
- Alte activități
Beneficiari:
- persoane sau familii aflate în situație de nevoie socială, economică sau juridică;
- familii fără venituri sau cu venituri insuficiente pentru satisfacerea nevoilor de bază;
- familii cu mulți copii și familii monoparentale cu copii;
- tineri care părăsesc sistemul de protecție a copilului;
- familii ale persoanelor aflate în detenție;
- persoane care trăiesc în comunități marginalizate;
- persoane cu dizabilități;
- vârstnici, grupuri sociale și comunități, aflate în situație de dificultate sau risc social.
Scop:
Scopul serviciului social „Centrul de zi pentru asistență și suport pentru alte persoane aflate în situații de nevoie” este de a asigura servicii sociale menite să conducă la îmbunătățirea calității vieții familiei și a persoanelor aflate în nevoie, pentru a depăși anumite situații de criză, precum și de prevenire a marginalizării sociale.
Misiune:
Misiunea Centrului de zi este diminuarea suferinţei nevoiaşilor şi ajutorarea persoanelor aflate în dificultate, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în general, şi ale categoriilor sociale defavorizate, în special. Fiecare persoană, indiferent de situația materială, poziția socială sau starea de sănătate are dreptul la o viață demnă și decentă.
Obiective:
- respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului persoanei beneficiare;
- asigurarea protecţiei împotriva abuzului şi exploatării persoanei beneficiare;
- promovarea unei imagini pozitive în societate a categoriilor de persoane vulnerabile, sau aflate în situaţie de nevoie;
- colaborarea cu alte instituţii responsabile, pentru a facilita accesul persoanelor la aceste drepturi, precum şi pentru a dezvolta programe de asistenţă socială de interes local;
- diminuarea situaţiilor de risc social.