Duminică, 15 octombrie, Preasfințitul Părinte Sebastian a târnosit biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Mina și Sfântului Ierarh Mucenic Ciprian din mun. Slatina.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa, tâlcuind Pilda semănătorului, a arătat că „Domnul, încă de acum 2000 de ani, a prevăzut neputința noastră, a celor care încercăm duminică de duminică să adunăm în sufletele noastre semințele cele sfinte − adică învățăturile dumnezeiești din Sfânta Evanghelie − dar nu reușim să aducem cu toții roadele pe care El le așteaptă de la noi. De ce? Pentru că nu toți suntem pământul cel bun. Pentru că unii sunt pământul de lângă drum, stăpâniți de indiferență, ori de prea multă superficialitate. Alții sunt pământ pietros și neroditor, întâmpinând cu inimă împietrită dragostea și învățătura lui Dumnezeu, iar alții sunt pământ spinos ce resping cuvântul sfânt, pentru că nu sunt destul de curățați de bălăriile păcatului. De aceea, cred că ar trebui să ne întrebăm astăzi cu toții: Noi ce fel de pământ suntem? Suntem pământul cel bun? Sau suntem pământul de lângă drum, ori cel pietros, sau cel cu spini? Rodim noi cele duhovnicești? Și dacă da, ne străduim 100%? Sau rodim doar 60%, ori abia 30%? Iată întrebări pe care evanghelia de astăzi ni le pune fiecăruia! Să luăm aminte că nu din vina Semănătorului și nici din pricina seminței are loc nerodirea sau puțina rodire, ci din cauza pământului, adică a noastră, a omului celui pământesc, zidit din pământ, dar care nu se străduiește îndeajuns să se înalțe de la cele pământești către înălțimea cuvintelor celor cerești. De aceea, să rugăm pe Semănătorul învățăturii celei sfinte și dumnezeiești să semene și în sufletele noastre cuvintele Lui cele de viață dătătoare, dar să ne ajute și să ajungem a fi cu toții pământul cel bun și bine roditor, astfel încât darul Lui să nu se reverse peste noi în zadar”.
Pentru efortul depus la zidirea bisericii, Preasfinția Sa a acordat părintelui paroh Camen Mihail Diploma de ctitor, părintelui coslujitor Camen Emanuel rangul de Sachelar, iar celor care s-au implicat și au sprijinit financiar Distincția de vrednicie.
* * *
Biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost zidită între anii 2005-2017, la inițiativa preotului paroh Camen Mihail, care a donat teren aferent lăcașului, în suprafață de 732 mp, rezultat din moștenire.
Parohia Sfântul Mina a fost înființată ca persoană juridică în anul 2003, prin transferul la cerere al preotului Camen Mihail de la parohia Turia și cu angajament de a se îngriji de ridicarea bisericii. În acest sens, proiectul tehnic a fost realizat de către S.C. Olt-Proiect, astfel încât piatra de temelie a fost pusă la 25 august 2005, de către Preasfințitul Gherasim, Episcopul Râmnicului.
Construirea a fost executată de către S.C. Domconstruct S.R.L., pe parcursul a patru ani, pictura realizându-se abia între anii 2015-2017, de către pictorul bisericesc Ioana Jane.