Liturghie arhierească în Parohia Oteștii de Jos

Duminică 12 august, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Oteștii de Jos, com. Cungrea.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit evanghelia zilei, în care a fost redată Pilda datornicului nemilostiv: „În evanghelia de astăzi sunt puse în cumpănă, deopotrivă, relaţia noastră cu Dumnezeu şi relaţia cu aproapele. Să urmăm exemplul bunătăţii Stăpânului iertător, pentru că aceasta va să zică adevăratul Creştinism, nu simple declaraţii de felul: „suntem” creştini, „credem” în Dumnezeu, „cunoaştem” una sau alta despre El etc… Adevăratul creștinism presupune mult mai mult! Este greu, dar este absolut obligatoriu să-i iert pe cei din jurul meu, altfel nu am ce căuta în Împărăția Cerurilor! De ce? Simplu! Pentru că rămân cu acest rău în inimă, lipsit de milă și de iertare. Şi vă întreb: are ce căuta un astfel de om în „sânul lui Avraam”, adică în Împărăția lui Dumnezeu? Ce să caute răutatea împreună cu bunătatea în același loc? Cum să se împace și să fie armonie între bine și rău?

Haideţi să ne împăcăm cu cei din jurul nostru, pentru ca în dragoste şi armonie să putem beneficia şi noi de dragostea şi iertarea lui Dumnezeu, căci El este gata oricând să ne ierte cei „zece mii de talanţi”. Mult! Cât datoria unei ţări, probabil, erau acești zece mii de talanţi! Şi Dumnezeu a fost gata să-i ierte pe toţi! De ce? Pentru că, îngenunchind datornicul în faţa stăpânului său, i-a cerut: „Doamne, îngăduieşte-mă şi-ţi voi plăti ţie tot”. Iată cum ar trebui să ne plătim şi noi datoria faţă de Stăpânul nostru: cerându-I păsuire pentru a ne regla datoriile cu cei de lângă noi — iertându-i, la rândul nostru, pe cei ce ne-au greşit nouă — creând armonie şi bunătate în jurul nostru, şi Dumnezeu, pentru aceasta, ne va răsplăti cu aceeaşi armonie şi bunătate”.