ISTANBUL 2020 – incursiune în capitala Bizanțului

ISTANBUL 2020 – incursiune în capitala Bizanțului

5 zile, 23 – 27 februarie 2020

Preț 150 € / persoană cu cazare în cameră dublă

Contact: 0787.809.097

O adevarată metropolă, un centru al comerțului și, mai presus de toate, o destinație ideală pentru a petrece câteva zile. Un amalgam de Occident și Orient, un oraș plin de viață și culoare.

Descoperiți bucătăria turcească, biserici vechi, Moscheea Albastră, Palatul Topkapi – unul dintre cele mai vechi palate cu un decor specific al fiecărei dinastii otomane, gustați curmalele din bazarul de condimente și pregătiți-vă pentru shopping în Marele Bazar.

ZIUA 1: Slatina – Istanbul (800 km)

Întâlnire la ora 1800 în parcarea de la Lidl.

Plecăm la ora 2030 pe traseul Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Veliko Târnovo (capitala celui de al doilea Imperiu Bulgar) – trecere prin Valea Trandafirilor – Kapitan Andreevo – Kapikule – Edirne. Ajungem în orașul împărțit pe două continente, capitala Imperiului Bizantin.

ZIUA 2: Istanbul – Biserica Vlaherna – Patriarhia Ecumenică – Măn. Izvorul Tămăduirii – Biserica Românească – Piața Taksim (50 km)

Sosire în Istanbul la hotel unde ne lăsăm bagajele în vederea efectuării cazarii după ora 13.00.

La ora 9.30 plecam în tur ecumenic cu autocarul, având ghid local și ghid însoțitor către Biserica din Vlaherne cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. Cel mai important eveniment a avut loc în anul 626, atunci când Constantinopolul a fost asediat de către avari, în timp ce împăratul Heraclie cu trupele sale erau plecați la luptă cu perșii. Icoana Maicii Domnului Blachernitissa a fost scoasă în procesiune, iar avarii au încetat asediul; victoria a fost pusă pe seama Maicii Domnului. După Catedrala Sfânta Sofia, aceasta este cea mai importantă biserică închinată Maicii Domnului din oraș.

Continuăm cu vizită la Patriarhia Ecumenică. Aici avem ocazia să ne închinăm la moaştele Sfântului Grigorie Teologul, Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfintei Solomoni, Sfintei Eufimia și Sfintei Teofana. Tot aici este și o parte din „Coloana Flagelării”, de care a fost legat Iisus Hristos când a fost biciuit de către soldații romani.

Mănăstirea Izvorul Tămăduirii (prima biserica a fost ridicată de împăratul Leon I, datorită unei minuni pe care a trăit-o când era soldat).

Vom vizita Biserica Românească din Istanbul cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi și Sfinţii Martiri Brâncoveni, apoi facem cazarea la hotel.

La finalul turului vom face oprire la un magazin de mirodenii în Piața Taksim pentru eventuale cumpărături. Ne vom îndrepta apoi către hotel, unde vom primi cheile camerelor și vom efectua check-in-ul.  După-amiaza avem timp liber pentru plimbare, cumpărături, acomodare cu atmosfera orașului și activități individuale.

Seara, opțional, tur by night cu autocarul“Istanbul – turul celor două continente, Europa și Asia”. Vizităm cele două poduri (Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmed), facem un tur prin cartierul oamenilor de afaceri cu zgârie-nori Levent și oprire in Asia. Include transport cu autocarul pe cele două poduri peste Bosfor – 15 euro / pers.

ZIUA 3: Istanbul – Marele Bazar/ opțional Acvariu; cumpărături/ opțional seară turcească pe vas

Mic dejun. Timp liber pentru shopping în Marele Bazar, inima comercială a Istanbulului sau, opțional, vizită la acvariu (25 euro/ pers., include transport + bilet intrare) – unul dintre cele mai importante acvariuri, găzduind  peste 15.000 de specii terestre și marine în cele 17 secțiuni tematice și o padure tropicală. Vedeți medii construite pentru a recrea climatul, variind între Marea Neagră, Pacific, Antartica etc. O experiență unică, ce merită traită! Timp liber pentru cumpărături.

Opțional, seară turcească pe vas – 50 euro/ pers. (va fi organizată pe vas de croazieră, cu cina și bauturi non-alcoolice incluse. În timpul cinei vom viziona un spectacol tradițional turcesc: dansuri turcești, dansuri folclorice și muzică tradițională. Servicii incluse: transport, cina cu băuturi incluse, spectacol). Cazare în Istanbul.

ZIUA 4: Istanbul – Palatul Topkapi, Sf. Sofia, Moscheea Albastră, opțional Turnul Sapphire

După micul dejun vă invităm la un tur pietonal prin zona Sultanahmet, vechiul oraș Constantinopole. Vizităm vechea reședință a sultanilor Palatul Topkapî (astăzi muzeu). Complexul cuprinde mai multe clădiri care aveau fiecare un rol bine definit în viața de la Înalta Poartă. În muzeu se află expusă și sabia lui Ștefan cel Mare, alături de Toiagul lui Moise, turbanul lui Avraam (Abraham) și cel al lui Iosif.

La doar câteva minute de mers, ajungem la Catedrala Sfânta Sofia (Aya Sofya) – reper istoric, religios și cultural, capodoperă arhitecturală ce atrage milioane de vizitatori în fiecare an.

În Istanbul trebuie vizitate neapărat Moscheea Albastră, simbolul orașului, dar și al Turciei. Monument și loc de rugăciune, moscheea și-a câștigat renumele după mozaicul superb, predominant albastru. Domurile sale în cascadă și cele 6 minarete zvelte îl fac unic în toată lumea Islamică.

La câteva minute de mers descoperim Hipodromul, construit de împărații bizantini pentru a se distra și a distra poporul. De văzut Obeliscul EgipteanFântâna lui Wilhelm IIColoana Șerpuită și Coloana lui Constantin Porfirogenetul.

Dupa turul pietonal opțional se poate vizita Turnul Sapphire – 15 euro/ pers. (include transport + bilet intrare + tur virtual), cea mai înalta clădire din Istanbul, un zgârie nori de 238 m înălțime și 54 de etaje supraterane (mai sunt 10 subterane). Se urcă rapid până la etajul 54, prin intermediul liftului expres, unde putem surprinde imagini la 360 de grade asupra vechiului și noului Istanbul extins peste Europa și Asia. Vom efectua o călătorie simulată 4D cu elicopterul SkyRide peste oraș. Priveliștea este superioară celei din turnul Galata, ai tot Istanbulul la picioare, se poate vedea până departe, unde Marea Neagră se îmbrățișeaza cu strâmtoarea Bosfor. Timp liber pentru cumpărături. Cazare în Istanbul.

Ziua 5: Istanbul – Slatina (800 km) via Erdine (Moscheea Selimiye)

Mic dejun. Plecăm spre România la ora 800. Oprire la Edirne, fosta capitala a Imperiului Otoman, pentru a vizita Moscheea Selimiye.

Sosire în țară în funcție de traficul auto și de formalitățile vamale.

Preț 150 euro/ pers. cazare în cameră dublă

Contact: Pr. LAURENȚIU FLOREA

Tel.: 0787.809.097