Liturghie arhierească la hramul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Caracal

Marți, 7 ianuarie, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Caracal.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a istorisit viața Sfântului Ioan Botezătorul și a menționat două aspecte foarte importante pentru această sărbătoare: „În primul rând, Sfântul Ioan Botezătorul este un exemplu de învățător, mai cu seamă pentru noi, slujitorii Bisericii. Un exemplu de învățător și de predicator cu curaj, care nu căuta la fața oamenilor și se adresa tuturor temerar, indiferent de funcția, haina ori importanța lor trecătoare. Sfântul Ioan trecea dincolo de interfața aceasta trupească și materială a oamenilor și pătrundea direct în sufletul lor; vedea pe fiecare așa cum era el. De aceea, el înfigea pumnalul cuvântului său fără să țină cont de statutul celor de față. El este un exemplu pentru noi, care adeseori, în fața mai-marilor lumii, acționăm cu timiditate și complex, uitând că Dumnezeu este adevăratul Stăpân al tuturor.

Un al doilea aspect − legat de toate sărbătorile creștine, nu doar de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul − este acela al cinstirii și al sărbătoririi sfinților. Noi toți trebuie să fim iubitori ai Dumnezeului celui viu. Să-L iubim pe Dumnezeu, pe Maica Domnului și pe sfinții Lui și să-i cinstim cu evlavie, nu cu mâncare, cu băutură și cu distracție până după miezul nopții. Acest fel de „sărbătorire” nu are nimic comun cu viața Sfântului Ioan Botezătorul. Vreți să-i cinstiți pe Sfinții cărora le purtați numele? Veniți la biserică la Sfânta Liturghie și vă rugați lor. Postiți o zi, două și împărtășiți-vă în ziua sfântului pe care-l aveți ocrotitor. Apoi, mergeți și vă bucurați împreună cu cei dragi, dar cu măsură sfântă, pentru că sfinții nu petreceau cu mâncare, băutură și distracții. Să le aducem cinste sfinților trăind asemenea lor, căci altfel nu-i cinstim pe ei, ci pe noi înșine!”.