Congresul Național „Hristos împărtășit copiilor”, ajuns la a XIII-a ediţie

Congresul Național „Hristos împărtășit copiilor”,

ajuns la a XIII-a ediţie

În perioada 28-30 septembrie 2020, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Biroul de Catehizare a Tineretului din cadrul Sectorului Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române a organizat cel de-al XIII-lea Congres Naţional ,,Hristos împărtăşit copiilor”, la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din Bușteni.

 În deschiderea congresului moderat de Pr. Dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, coordonatorul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”, Pr. George Jambore, inspector la Sectorului Teologic-Educațional a subliniat metodele inovative de catehizare descoperite în perioada stării de urgență, evidențiind colaborarea cu Televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române în realizarea de emisiuni și materiale didactice.

La Congresul „Hristos împărtăşit copiilor” au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale și inspectorii de la eparhiile din ţară şi din străinătate care răspund de lucrarea catehetică.

În cadrul acestei întâlniri au fost susţinute referate de către dl Romeo Moşoiu, consilier al ministrului Educației Naționale şi Cercetării Știinţifice; dl Conf. Univ. Dr. Vasile Timiș, inspector general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice; Pr. Dr. Florin Marica – consilier patriarhal la Sectorul Teologic-Educațional din cadrul Patriarhiei Române. Totodată, a fost prezentat, de către PC Pr. Dr. Constantin Naclad, și raportul de activitate pe anul 2019-2020 pentru Programul „Hristos împărtășit copiilor” și Concursul Național de Creaţie „Iubirea lui Hristos în familia mea”.

„A fost nevoie de această întâlnire pentru că avem nevoie cu toții de direcții strategice clare și de a ne adapta noilor realități, de a aduce mediul online și a-l face prietenos pentru activitățile cu tinerii” – a insistat Pr. Naclad.

În partea a doua a întâlnirii, a avut loc prezentarea unor modele de bună practică în ceea ce priveşte desfășurarea activităților în contextul pandemiei, urmată de dezbateri pe această temă, precum și prezentarea activităților catehetice desfășurate în fiecare eparhie.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sebastian, episcopia noastră a fost reprezentată la acest congres de Pr. Cons. Constantin Aldea, consilier social-misionar, coordonator al Biroului de catehizare, care a prezentat raportul de activitate pentru anul catehetic 2019-2020, în care s-a regăsit situația catehetică din eparhie, efectuată prin programele „Hristos împărtășit copiilor”, „Alege Școala”, Concursul Național de Creaţie„Iubirea lui Hristos în familia mea”precum și alte proiecte derulate.

În ultima zi a congresului participanții au luat parte la dezbaterea privind strategia pe termen scurt, mediu și lung privind colaborarea dintre Școală și Biserică, în condițiile actuale, și au fost informați privind tematica concursului catehetic din anul 2020, care se va adresa temei principalale a anului omagial, și anume: „Anul omagial al pastorației românilor din afara țării”.