
Creștinism „rudimentar” și Creștinism desăvârșit
CUVÂNTUL IERARHULUI
Duminica a XXX-a după Rusalii
(Dregătorul bogat – Luca 18, 18-27)
Bogatul din această evanghelie s-a dovedit a fi adeptul unei religii prea simple și prea comode, limitată doar la ceea ce este firesc și la îndemâna oricui: „să nu săvârșești adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta”. Aceasta însă era o religie exclusiv „umană” sau „umanistă”, câtă vreme privea doar relația cu semenii, și o religie prohibitivă, a lui „ce NU avea voie să facă”, fapt pentru care bogatul se și simțea neîmplinit.
A simțit că practica o religie rudimentară; a intuit că Domnul are și alte așteptări de la el și, dornic de desăvârșire, Îi cere și restul: „ce să (mai) fac ca să moștenesc viața de veci?” Atunci Domnul îi descoperă măsura desăvârșirii: renunțarea la bogăție (lepădarea de sine), devotament deplin și dragoste desăvârșită față de El.
Ei!… Altceva, nu-i așa?!
Una este să nu-ți înșeli partenerul de viață, și alta este să îl iubești!
Una e să nu ucizi, și alta să-ți slujești semenii!
Una este să nu mărturisești strâmb, și alta să-ți dai viața pentru aproapele tău, sau chiar pentru Domnul!
Una este să nu furi, și alta să-ți împarți averea săracilor!
Subliniez acestea pentru că, din păcate, prea puțini dintre noi reușim să trecem dincolo de limitele unui creștinism rudimentar, prohibitiv, firesc sau umanist – gen dregătorul bogat –, pentru a practica un creștinism devotat sau dedicat și desăvârșit, pe care îl așteaptă Hristos de la noi.
Luați aminte și la pilda următoare:
„A venit o credincioasă la duhovnic și l-a întrebat:
− Părinte, am postit toate posturile după rânduială, am păstrat cinstea căsătoriei, n-am lipsit niciodată de la biserică și am citit toată Scriptura din scoarță în scoarță. Ce trebuie să mai fac?
I-a zis ei acela:
− Ți s-a făcut ție batjocura ca cinstea, paguba câștig, străinul ca rudenia cea după trup și lipsa ca belșugul?
Și a răspuns ea:
− Nu!
I-a zis deci părintele:
− Atunci, nici nu ai postit îndeajuns, nici viață prea cinstită nu ai dus, nici la biserică nu ai fost cu folos și nici Scriptura nu ai citit-o suficient. Mergi, deci, și lucrează binele așa cum ne-a învățat Hristos – în chip desăvârșit!”
† SEBASTIAN
Episcopul Slatinei și Romanaților