Manual de Religie pentru clasa a III-a – o nouă reușită pentru învățământul din județul Olt

Manual de Religie pentru clasa a III-a – o nouă reușită pentru învățământul din județul Olt

Cu binecuvântarea Preafericitul Patriarh Daniel mai multe echipe de profesori de Religie din țară au putut continua scrierea proiectelor de manual de Religie pentru Cultul Ortodox.

Și disciplina Religie se află în deplină dinamică educațională, altfel se conturează materiale noi, fie sub forma de manual tipărit (format PDF) și varianta digitală interactivă, fie exerciții pe platforme educaționale, precum cele pe de www.e-religie.ro, www.red-religie.ro, fie materiale RED – resurse educaționale deschise, fie sub forma cursurilor de formare și perfecționare online.

În anul 2021 s-au încheiat licitațiile organizate de Ministerul Educației cu scopul achiziționării de noi manuale, inclusiv pentru disciplina Religie – cultul Ortodox, clasele a II-a, a III-a și a IV-a.

Cele patru edituri declarate câștigătoare, conform noii proceduri, sunt Editura Didactică şi Pedagogică S.A., Editura Akademos Art, Editura Litera și Editura Corint Logistic.

„Am îndrăznit, am muncit, am reușit!” – sunt cuvintele prin care echipa din Olt prezintă, pe scurt „secretul” rezultatului obținut cu Manualul de Religie – Cultul Ortodox, clasa a III-a.

Doamna Cristina-Ionela BORUZ, cadru didactic la Școala Gimnazială „Gheorghe Magheru” și Școala Gimnazială Nr. 2 – Caracal, județul Olt a prezentat manualul la care a lucrat, din punct de vedere structural.

„Manualul de Religie – Cultul Ortodox pentru clasa a III-a este conceput conform programei școlare în vigoare și principiilor didactice și catehetice, respectând particularitățile de vârstă și individuale ale elevilor. Este structurat în cinci unități tematice și prezintă conținuturi integrate, care evidențiază caracterul practic-aplicativ al cunoștințelor transmise și urmărește atingerea competențelor specifice disciplinei Religie. Conținuturile sunt prezentate atractiv și valorifică experiențe de viață și trăirile personale ale elevilor. Învățarea prin descoperire, jocurile didactice, utilizarea frecventă a metodelor și a tehnicilor moderne, activ-participative, exercițiile interactive, grafica utilizată vor contribui la sporirea atractivității și la dinamizarea orelor de religie. Evaluările propuse stabilesc punctaje și bareme de corectare flexibile, lăsând la latitudinea fiecărui profesor modalitatea de abordare. Prin numeroasele elemente inovative prezentate, avem convingerea că acest manual răspunde nevoilor elevilor și profesorilor, aducând un plus de valoare la formarea religios-morală și la conturarea profilului absolventului de învățământ primar”.

„Manual pe care noi îl propunem, este accesibil elevilor, dar și colegilor de la catedră, atât în predarea la clasă, cât și în mediul online. Pentru fiecare unitate am ales ca elevii să rămână familiarizați cu spațiul liturgic. Astfel fiecare lecție are un citat și o icoană ca materiale de sprijin. Explicăm metodic termenii noi la rublica DICȚIONAR, pentru asimilarea și fixarea informațiilor am ales rublica EXPLORĂM ȘI ÎNȚELEGEM TEXTUL! PAS CU PAS este recomandarea noastră ca autoare pentru activități de învățare frontale, individuale, în perechi/ grupe; diverse, relaxante, cu grad diferit de dificultate, prin intermediul cărora elevii sunt ajutați să realizeze conexiuni cu viața personală. Elevii primesc INVITAȚIE LA LECTURĂ. În această rublică textul ales este preluat sau adaptat și completează, aprofundează cunoștințele predate, sensibilizează, contribuie la formarea culturii generale. La rublica NE JUCĂM ȘI ÎNVĂȚĂM sunt prezentate metode/strategii interactive, cu caracter practic-aplicativ, care vizează dezvoltarea afectivă, comunicarea eficientă și dinamică, socializarea în clasă, între grupurile de elevi. La fiecare lecție avem și rubrica FILE DE PORTOFOLIU- sarcină care vizează dezvoltarea personală și care va fi parte componentă a portofoliului final Cartea despre mine. AM ÎNVĂȚAT ȘI DAU MAI DEPARTE! este rubrica în care elevii au parte de ceea ce numim evaluare formativă. În răspunsurile formulate de către elevi fiecare dascăl dorește să regăsească noțiunile prezentate la fiecare temă în parte. Acesta este manualul nostru care va putea fi ales pentru anul școlar 2021-2022 spre folosul si misiunea Școlii și Bisericii”, a completat Florina-Despina MIHALĂ, cadru didactic la Școală Gimnazială Studina.

„Le felicit pe colegelor noastre Mihaela-Maria GUICIN, Florina-Despina MIHALĂ și Cristina-Ionela BORUZ. Au reușit din nou. Este rezultatul anilor petrecuți la catedră. Acest manual vine cu propuneri multiple pentru elevi și profesori. Ne regăsim cu toții în acest manual de la textele bine alese la exercițiile pentru manualul digital. Suntem o generație care avem aceste abilități digitale pe care le folosim pentru a învață. Este un manual al timpurilor noastre” – a concluzionat doamna profesoară Luciana SLUJITORU, Inspector Școlar pentru Religie-Arte la Inspectoratul Școlar Județean Olt

„Nu suntem la primul material avizat, evaluat de mai multe comisii și declarat câștigător, dar ne aduce bucurie această performanță. A fost o muncă de echipă. Gândurile noastre bune se îndreaptă cu recunoștință către toți aceia de la care am primit ajutor pentru realizarea manualului:

– Părintele George Adrian ANICULOAIE de la Trinitas TV pentru promptitudinea, profesionalismul și ajutorul oferit în editarea materialelor video, necesare pentru manualul nostru digital;

– Doamna profesor metodist Florica GRECU de la Liceul Teoretic „A.I. Cuza” – Corabia și doamna profesor metodist Elena ISPAS de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – Corabia, pentru girul acordat în calitate de referent de specialitate și consultant științific al manualului;

– Laboratorul de educație nonformală – EDULAND – s-a alăturat demersului educativ, înregistrând două cântece pentru manualul în varianta digitală;

– Doamna profesor metodist Cristina NICOLĂIȚĂ de la Școala Gimnazială „Gheorghe Magheru” – Caracal, care a realizat câteva videoclipuri pentru manualul digital;

– colegii profesori, elevii și părinții bucuroși să ofere sprijin necondiționat” – a spus doamna profesoară Mihaela-Maria GUICIN, coordonatoarea acestei lucrări și cadru didactic la Școala Gimnazială Studina.

Manualul pentru clasa a III-a de la Editura LITERA poate fi consultat aici în varianta PDF (click)

Toate manualele, inclusiv cele pentru disciplina Religie – Cultul ortodox, pot fi vizualizate pe site-ul https://www.manuale.edu.ro/ administrat de către Ministerul Educației și Centrul Național de Politici şi Evaluare în Educație.

În perioada 16 – 28 iulie 2021 cadrele didactice din țară vor putea opta pentru alegea manualului de Religie, care se va regăsi pe băncile elevilor, începând din toamnă.

Anul școlar 2021-2022 va aduce ca noutate absolută manuale noi la disciplina Religie pentru clasele de la ciclul primar și gimnazial, iar pentru elevii de la liceu va există o programă nouă.

Articole similare despre manualele pentru disciplina Religie – Cultul Ortodox puteți găsi și aici:

Ziarul Lumina – manuale Religie 1 AICI

Ziarul Lumina – manuale de Religie 2 AICI

YouTube – Manualul de Religie pentru clasa a VII-a AICI

YouTube – Manualul de Religie pentru clasa a VIII-a AICI

Patriarhia Română – manuale de Religie AICI

Patriarhia Română – programe școlare Religie AICI

A consemnat,

Alexandra ILIESCU,

Profesor voluntar ASPEA – Asociaţia Suport Profesori şi Elevi Activi-filiala Caracal