Calculatoarele uzate și casate pot fi recondiționate. Un proiect inedit al Asociației Ateliere fără frontiere

Calculatoarele uzate și casate pot fi recondiționate.

Un proiect inedit al Asociației Ateliere fără frontiere

Și voluntarii se întorc la școală! În luna septembrie voluntarii sunt sărbătoriți de Ziua  Internațională a Carității.

Pe toate rețelele de socializare s-au conturat campaniile destinate elevilor. Fabrica de fapte buneGrăuntele de muștar – Vreau la școalăAjută și tu un școlar! – în Episcopia Slatinei și Romanaților, Voluntari în Europa – Bob cu bob umplem hambarulDar din dar se face RaiBanca de bine, Școala fără pauză, Marea EchipareUn elev pregătit – un vis împlinit și Un ghiozdan pentru noul an școlar sunt doar câteva nume dintre zecile de programe filantropice destinate școlarilor.

La începutul lunii mii de voluntari, fie persoane fizice, firme, asociații, fundații sau parohii s-au mobilizat încă o dată pentru ca elevii să aibă o clasa mai bună, un spațiu adecvat învățării, să primească rechizite, haine, încălțăminte și stimulente financiare de tip burse de studio sau gratuitate pentru orele suplimentare. Donațiile voluntarilor din toată țară, dar și din dispora sunt periodice și aduc plus valoare actului educațional.

Programele de protecţie socială, precum stimulentul financiar pentru creșă, Fiecare Copil în GrădinițăRechizite școlareBani de liceu, Bursa profesionalăMasa Caldă – programul pilot de acordare a unui suport alimentar, Euro 200 –proiect în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, continuă în anul școlar 2021-2022 în toate unitățile de învățământ.

Doi parteneri de nădejde sunt alături de elevi, în mod constant, încă de la înființare în 2008 – Fundația Mitropolitul Bartolomeu Anania de la Cluj-Napoca, prin bursele naționale oferite în luna octombrie liceenilor, studenților, masteranzilor și doctoranzilor și Asociația Ateliere Fără Frontiere prin platforma www.educlick.ro .

Astfel, calculatoarele uzate devin calculatoare utile pentru educația digitală în școlile, ONG-urile și instituțiile care lucrează cu comunități dezavantajate. Calculatoarele donate sunt compatibile și au calitatea necesară folosirii lor în implementarea proiectelor educaționale, de la modernizarea laboratoarelor de informatică, la activități de educație non-formală, alfabetizare digitală, iar din martie 2021 pentru orele desfășurate on-line.

Calculatoarele uzate și casate sunt colectate și recondiționate în cadrul unuia din atelierele de inserție socio-profesională, numit reconect, înființat de către Asociația Ateliere Fără Frontiere pentru persoane vulnerabile apte de muncă, dar care au nevoie de o perioadă de tranziție pentru integrarea pe piața muncii. În timp ce profesional acestea își desfășoară activitatea pentru gestionarea deșeurilor și recondiționarea echipamentelor IT uzate, cu ajutorul asociației are loc stabilizarea socială, învățarea abilităților de muncă și pregătirea pentru serviciu. Procesele din cadrul atelierului se desfășoară sub atentă supraveghere a șefilor de echipă astfel încât calculatoarele recondiționate să fie conforme cerințelor și să prezinte o folosire cât mai îndelungată. 

Contextul pandemiei a găsit un sfert din copiii din România fără acces la un calculator. Cererile de calculatoare pentru școală on-line au crescut de 3-4 ori față de anii precedenți, constând în aproximativ 7000 calculatoare. Începând cu finalul anului 2020, asociația a donat prin programul derulat pe educlick.ro 75 de calculatoare recondiționate o dată la trei zile. Prin proiectele Dăm un Byte de Ajutor și Dăm Click pe România au fost donate 20 000 de calculatoare către 480.000 de beneficiari.

Sute de organizații, companii și persoane fizice au răspuns apelurilor asociației de a preda echipamentele uzate, în special calculatoare.

„Apelul asociației pentru colectarea calculatoarelor și a altor DEEE-uri (deșeuri echipamente electrice și electronice), în special a monitoarelor vechi, este postat permanent pe rețele de socializare, iar donatorii pot completa formularul on-line la adresa https://www.educlick.ro/ . Tot aici se poate completa cererea pentru a deveni beneficiari”, a spus doamna Lorita Constantinescu, director de dezvoltare în echipa Asociației Ateliere Fără Frontiere.

Asociația Suport Profesori și Elevi Activi din localitatea Caracal – ASPEA s-a înscris on-line în acest program și a primit 10 calculatoare recondiționate pentru elevii beneficiari direcți din 5 localități ale județelor Dolj și Olt.

Recondiționarea echipamentelor donate către ASPEA a ajutat și la reducerea impactului de mediu. Cele 10 calculatoare recondiționate evită emisia a aproape 1,500 de kg de CO2, echivalentul de CO2 pe care îl absorb 73000 de copaci într-o singură zi.

„Noi încercăm să ajutăm cât putem elevii și colegii profesori. Ne bucură fiecare oportunitate pe care o avem de a face bine. Un om conectat la internet și informat poate ajuta mult. Ne arătăm recunoștința pentru donație și ne alăturăm campanie de informare pentru reciclarea monitoarelor vechi și echipamentelor electronice. Îi încurajez pe toți colegii să completeze formularul. Suntem singura unitate din județul Olt care a aplicat la acest program. 110 instituții au primit ajutor de la Asociația Ateliere Fără Frontiere și ajutăm și noi mai departe, identificând elevii din comunitățile dezavantajate și căutând soluții, pentru că educația este prioritatea reală a voluntarilor noștri”, a spus Eugen Negrilă, coordonatorul proiectului local pentru digitalizare.

A consemnat,

Profesor voluntar ASPEA-Caracal

Alexandra Iliescu