Concursul internațional “Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, ediția a VI-a

Concursul internațional

Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, ediția a VI-a

În data de 30 ianuarie a.c., la sărbătoarea Sfinților Trei Ierahi, a avut loc premierea elevilor care au participat la concursul internațional “Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”,ediția a VI-a, organizat de Mitropolia Clujului, Sălajului și Maramureșului în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Colegiul Naţional Pedagogic “Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca şi o echipă de profesori de pe Platforma Educaţională red-religie.ro.

Tematica acestei ediţii s-a desfășurat sub titlul “Hristos Se naște, slăviți-L!”. Concursul s-a adresat copiilor şi tinerilor creştini cu vârste între 6 şi 18 ani din România şi întreaga diaspora românească.

Echipa de coordonare a concursului a fost alcătuită din: Ionița TIMIȘ, Cristina OLTEANU, Daniela ZAHARIOIU, Daniela FILIP, Florica GRECU, Angela GABOR și Voleta BOLDEA, iar echipa de organizare a implicat peste 100 de profesori, care au fost autori de formulare, traducători, corectori, generatori de diplome, elaborare și redactare de căți cu toate lucrările elevilor.

Umăr lângă umăr acești creștini inimoși au dat naștere acestui concurs care s-a derulat online, o frumoasă poveste de Crăciun la care au participat peste 10.000 de elevi din următoarele țări: Romania, Italia, Moldova, Grecia, Franța, Ucraina, Turcia, Sua Spania, Serbia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Germania, Portugalia, Norvegia, Spania, Japonia, Canada, Belgia, Austria, Australia, Danemarca, Ungaria, Rusia, Kenia și Irlanda

Concursul online a avut loc pe data de 18 și 19 decembrie 2021 și, conform regulamentului de organizare, premierea a avut locconcomitent, în toate țările participante, în data de 30 ianuarie, cu ocazia prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, în biserici, imediat după Sfânta Liturghie. Scopul a fost promovarea unității de credință și a identității naționale, într-o societate puternic secularizată, vizibil lipsită de orientare și valori. Acest concurs a reprezentat o ocazie deosebită de a-i aduce pe copii și pe părinții acestora la Biserică, pentru a le fi apreciată munca și colaborarea.

În zona de sud a Episcopiei Slatinei și Romanaților premierea a avut loc în bisericile: Sfânta Teime” ‒ Corabia, Sf. Mc. Dimitrie” – Daşova, Buna Vestire” – Vișina Veche și Adormirea Maicii Domnului” ‒ Caracal, iar elevii au fost de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza” ‒ Corabia, Școala Gimnazială Virgil Mazilescu” ‒ Corabia, Școala GimnazialăMihai Eminescu” ‒ Corabia, Școala Gimnazială Vișina și Școala Gimnazială Nr. 2 ‒ Caracal.

Mulțumim preoților: Radu VOINEA, Cristian GUGULEANU, Ion BĂJEU, Spiru GRECU, Laurențiu HRIȚCU, Păstorel ENACHE, Aurel MORARIU, Marian Cismaru, Vladimir Dima și Paul Iorga, care au susținut sau sponsorizat activitatea de premiere și au fost alături de elevii și cadrele didactice implicate: Elena ISPAS, Nelușa Băjeu, Florica GRECU, Cristina Ionela BORUZ, Mioara Dobre și Mihaela SANDA.

Gânduri:

Astăzi, în zi de mare sărbătoare, cu ajutorul lui Dumnezeu și uniți în rugăciune, premierea elevilor desfășurată la Biserica cu hramul “Adormirii Maicii Domnului” din Caracal, factorii educației religioase: Biserica, Familia și Școala au realizat încă un pas spre iubirea și apropierea de Dumnezeu.

Felicitări câștigătorilor concursului și nădăjduim în realizarea cât mai multor activități aplicative, care să formeze caractere religios-morale ale tinerelor generații!”

Profesor de Religie Cristina BORUZ, Școala Gimnazială Nr. 2 ‒ Caracal

Rădăcinile învățăturii sunt amare, dar roadele acesteia sunt dulci. După emoțiile din timpul concursului a venit și ziua în care atât elevii, cât și părinții, bunicii și profesorii s-au bucurat și nu oriunde, ci în biserică. Azi am simțit acea vibrație a bucuriei de a fi împreună: biserica (preoții și credincioșii), școala, în frunte cu reprezentantul ei, profesorul director, și familia. Frumoase clipe și de neuitat și pentru cei mici, și pentru cei mari! Mulțumiri tuturor!”

Profesor de Religie Mioara DOBRE, Școala Gimnazială Nr. 2 ‒ Caracal

În ziua sărbătoririi Sfinților Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan Gură de Aur, la Catedrala Sfânta Treime” din Corabia, a avut loc premierea elevilor de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu”. A fost o bucurie nespusă în sufletul copiilor care au fost apreciați prin premii de către părintele Radu VOINEA și Cristian GUGULEANU și au primit aplauze din partea comunității ecleziale participantă la slujba din această zi de sărbătoare. Mulțumim preoților pentru sprijinul acordat și colegei Loredana HINTEA, profesor de învățământ primar, care m-a susținut în coordonarea elevilor. Mulțumim părinților, pentru că ne-au fost alături pe parcursul desfășurării întregii activități și felicitări copiilor!

Profesor de Religie Elena ISPAS, Școala Gimnazială Mihai Eminescu” ‒ Corabia

Luminați de credință întru Hristos, elevi cu chip de îngeri au făcut dovada educației părintești și cunoștințelor de învățătură creștină, participând la concursul international “Hristos Se naște, Slăviți-L!”. Au cules roadele binemeritate și au mulțumit lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie; am fost împreună mai luminați, mai curați și am rămas cu o sete nestăvilită după Hristos.”

Profesor de Religie Nelușa BĂJEU, Școala Gimnazială Virgil Mazilescu” ‒ Corabia

Împreună, acesta este sentimentul pe care l-am avut în această zi. Așa ne vrea Hristos, împreună în tot și în toate, dăruind, iubind, tolerând. Împreună am format o comunitate creștină, iar Biserica, prin această lucrare și-a împlinit misiunea și de data aceasta: …unde sunt 2 sau 3 în numele Meu acolo sunt și Eu (cf. Matei 18, 20).”

Profesor de Religie Florica GRECU, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza” ‒ Corabia

Bucurie în zi de sărbătoare, premierea elevilor concomitent în bisericile din toate țările participante la concurs este o împreună-lucrare și o bucurie creștină trans-națională, putem spune. Felicitări participanților și tuturor celor care au organizat, participat și susținut acest concurs!”

Profesor de Religie Mihaela SANDA, Școala Gimnazială Vișina Veche