Colaborare Slatina – Caransebeș: încă un pas în misiunea cu tinerii și copiii

Colaborare Slatina – Caransebeș:

încă un pas în misiunea cu tinerii și copiii

Cu binecuvântările PS Părinte SEBASTIAN și a PS Părinte LUCIAN, în vederea încheierii unui parteneriat la nivelul activităților misionare cu tinerii și copiii între cele două eparhii, o delegație din Slatina a vizitat, în data de 9 mai 2023, Centrul Eparhial și mai multe obiective misionar-catehetice din Episcopia Caransebeșului.

Delegația Episcopiei Slatinei și Romanaților a fost alcătuită din Pr. Constantin Nicolae SANDU – Consilier Eparhial, Sectorul Misionar – Catehetic, Pr. Flavian RĂDULESCU – Eclesiarhul Catedralei Episcopale și responsabil cu cateheza în Municipiul Slatina și Pr. Bogdan PEPTUȘEL – Vicepreședintele Asociației de TineretKinonia”.

Din partea Episcopiei Caransebeșului, ghidul responsabil cu prezentarea obiectivelor vizate a fost Pr. Mihai CIUCUR – inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret și spunem noi, inima activităților cu tinerii și copiilor din Episcopia Caransebeșului.

Preacucernicul părinte Mihai Ciucur a oferit delegației noastre imaginea sinceră a unor rezultate minunate în activitățile cu tinerii și copiii – rodul a zece ani de efort susținut, dragoste, jertfă și, mai ales, curajul de a implica tinerii și copiii în realizarea și desfășurarea proiectelor la nivel eparhial.

Cu binecuvântarea PS Părinte LUCIAN, Episcopul Caransebeșului, funcționează mai multe Centre de Tineret, majoritatea conduse de tineri – foști beneficiari ai proiectelor misionare din anii trecuți. Astfel, delegația noastră a vizitat:

Centrul de Tineret Moniom – unde a fost prezentat programul educațional “Școala Sufletului”,

– Colegiul Național „Traian Lalescu”, unde Pr. Insp. Nicolae CHIOSA a amenajat o minunată Capelă de liceu,

– Centrul de Tineret „Sf. Prooroc Ilie

– Sediul ATOR – Banatul de Munte, unde tinerii inimoși ANITA RADICS și GEORGE LĂPĂDAT, președintele, respectiv vicepreședintele asociației, au prezentat celei mai importante proiecte comunitare ale organizației, cu accent pe prezentarea programului Tabăra din Inima Satului, parte a proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”.

În aceiași zi, delegația Episcopiei Slatinei și Romanaților a fost primită la Centrul Eparhial din Caransebeș de către PS Părinte LUCIAN, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul a primit delegația slătineană cu multă căldură și a prezentat Centrul Eparhial, relatând, totodată, istoricul eparhiei.

De asemenea, părintele arhimandrit Casian RUȘEȚ, consilierul cultural al eparhiei, a prezentat membrilor delegației din Episcopia Slatinei, Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” ‒ Caransebeş.

În urma discuțiilor purtate, delegația noastră a lansat o invitație Pr. Insp. Mihai CIUCUR de a vizita ținuturile oltenești, alături de echipa de tineri ai ATOR – Banatul de Munte, în vederea desfășurării unor programe de formare pentru tinerii olteni din Slatina, Caracal și Corabia, dornici și ei de voluntariat în sânul Bisericii.

În baza colaborării dintre cele două eparhii, în perioada 17-20 iulie 2023, 20 de tineri din Episcopia Slatinei și Romanaților, voluntari ai AsociațieiKinonia”, vor participa la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, organizată de Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu ATOR – Banatul de Munte.