Episcopia Slatinei și Romanaților

Atelier de formare și scriere de proiecte pentru preoții și profesorii de religie participanți la Concursul Național Catehetic

  • 16/02/2024

Atelier de formare și scriere de proiecte pentru preoții și profesorii de religie participanți la Concursul Național Catehetic

Miercuri, 14 februarie 2024, Biroul de catehizare al Episcopiei Slatinei și Romanaților a organizat, la Casa „Maria Brâncoveanu” din mun. Caracal, un atelier de formare și scriere de proiecte pentru cei 28 de preoți și profesori de religie care vor participa anul acesta la Concursul Național Catehetic organizat de Patriarhia Română.

Atelierul de formare s-a desfășurat în trei etape. Dna. Prof. BORUZ Cristina de la Școala Gen. Gh. Magheru din Caracal a deschis lucrările prin prezentarea proiectului conceput de Patriarhia Română, aducând lămuriri asupra scrierii de proiect, dar și asupra evaluării. Partea teoretică a prezentării a fost urmată de un exercițiu practic prin care cei prezenți au realizat, în echipă, planul cadru al unui proiect catehetic, discutat, mai apoi, în plen. În urma discuțiilor s-au amintit experiențe din anii trecuți, s-au oferit indicații prețioase pentru elaborarea proiectelor, s-au reamintit limitele de siguranță legală în care pot fi implicați copiii și s-a încurajat implicarea directă a părinților în activitățile realizate în proiect.

“Atelierul de formare și scriere de proiect a oferit preoților și profesorilor de religie prezenți posibilitatea de a-și structura proiectele într-un mod logic, clar și creativ. Prezentările informative, schimbul de idei, metodele de lucru diversificate și strategiile utilizate în timpul activităților au vizat dinamizarea activității catehetice desfășurată în cadrul parohiilor. Cei prezenți au fost îndrumați spre descoperirea și punerea în practică a cunoștințelor de specialitate, învățând pas cu pas cum pot alcătui proiecte atractive a căror finalitate să fie apropierea de Dumnezeu a copiilor și a tinerilor participanți. Atelierul s-a axat pe dezvoltarea creativității în proiectare tocmai pentru că preoții și profesorii de religie, alături de familie, sunt cei care formează cunoștințele, abilitățile, atitudinile și caracterul religios-moral al tinerilor.” (Prof. BORUZ Cristina)

Reprezentantul echipei câștigătoare de anul 2023, PC Pr. FRĂSINEANU Ionuț de la Parohia Pârșcoveni, a prezentat participanților proiectul realizat, modul de desfășurare al activităților, resursele din comunitate și a enumerat echipa care a făcut posibilă realizarea și scrierea proiectului.

Pentru că proiectul conține și un segment de prezentare a activităților prin elemente foto-video, tânărul teolog STANCA Ionuț, student al Facultății de arte și media din Craiova, a susținut un curs de introducere în arta fotografică, cu accent pe erorile de tehnică fotografică surpinse în mediul online.

„Mai ales în aceste vremuri este din ce în ce mai important ca lumina noastră să lumineze înaintea oamenilor, ca ei să poată vedea faptele noastre cele bune și să slăvească pe Tatăl nostru Care este în ceruri (Ev. Matei 5, 14). Această „lumină” a faptelor bune a fost nestinsă în viața și activitatea Bisericii, însă oamenii nu i-au observat întotdeauna strălucirea. Astăzi când tehnologia ne înconjoară, iar informația este „la un click distanță”, trebuie să ne adaptăm și să fim vizibili în mediile din care oamenii își iau informațiile. Pentru aceasta, ca de fiecare dată, suntem într-o continuă pregătire pentru a ajunge la măsura așteptărilor lectorului vizual. Este important să nu pierdem din vedere esența și scopul „luminii” pe care trebuie să o proiectăm în lume. Aceasta nu este doar o chestiune de vizibilitate sau popularitate online, ci mai degrabă datoria de a fi instrumente ale voinței divine și ale slujirii aproapelui nostru, în conformitate cu învățăturile lui Hristos. Printr-o fotografie cu un conținut bisericesc, în funcție de tehnica folosită, se pot trasmite stări de confuzie, de încordare, de agitație sau de pace și echilibru. Așadar, fiind prezenți în mediul online, suntem datori să redăm cât mai corect realitatea – vizual și senzorial, dar și să surpindem, pe cât posibil, duhul și starea celor experiate într-un eveniment eclesial, iar aici pot ajuta câteva cunoștințe de bază din arta fotografică, respectiv cinematografică.” (STANCA Ionuț)

În fiecare an, Patriarhia Română organizează prin Sectorul teologic-educațional un Concurs Național Catehetic, cu o anumită temă, dedicat atât grupurilor de copii și tineri activi în viața Bisericii, cât și, din considerente misionare, copiilor neinițiați în activitățile bisericești. La acest Concurs de proiecte clericii, sprijiniți de cadre didactice și alți specialiști în educație, înscriu parohia la concurs și realizează un proiect catehetic.

Pentru că anul 2024 a fost declarat Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și, totodată, Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, tema Concursului de anul acesta este „Hristos – Cuvântul Care vindecă”.

Proiectul catehetic trebuie să conțină minimum trei cateheze originale, subscrise temei concursului și inspirate din Programul-cadru al Anului omagial și al Anului comemorativ. De asemenea, proiectul va mai conține minimum trei activități subscrise temei propuse (compuneri, referate, excursii tematice, atelier de creație, serbări, concerte, șezători, acțiuni filantropice ș.a.).

La sfârșitul atelierului de formare, Pr. Cons. SANDU Constantin–Nicolae a prezentat strategia misionar-catehetică proiectată la nivel eparhial pentru anul 2024 și a lansat tuturor invitația la o strânsă colaborare între responsabilii morali ai catehizării tineretului, prin diferite activități ce pot fi realizate împreună, precum slujbe, drumeții, pelerinaje, vizite de lucru și alte mijloace pentru un schimb de experiență folositor tuturor.