Episcopia Slatinei și Romanaților

Biserica Parohiei Morunești a fost resfințită

Biserica Parohiei Morunești a fost resfințită

  • 06/10/2021

Duminică, 3 octombrie, Preasfinţitul Părinte Sebastian, împreună cu un sobor de preoţi, a săvârşit slujba de resfințire a bisericii Parohiei MORUNEȘTI, com. Morunglav.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit Evanghelia zilei, a iubirii vrăjmașilor: „ca să ne înveţe odată pentru totdeauna că trăirea în Hristos şi Creştinismul nu înseamnă numaidecât o viaţă „convenabilă”, comodă şi la îndemâna oricui, evanghelia de astăzi vine cu această poruncă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri! Trebuie să ştiţi, dragii mei, că nicio altă religie de pe pământ nu a riscat o asemenea prescripţie, impunând un asemenea jug credincioşilor săi – iubirea vrăjmaşilor. De aceea spunem noi că Religia Creştină este una superioară. Evreul, în religia sa Mozaică, spune: Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău! (Mt. 5, 43), iar musulmanul propovăduieşte războiul sfânt. Hristos, însă, pune ştacheta mult mai sus. Dintre toţi întemeietorii de religii, El este cel mai cutezător şi mai pretenţiosIubiţi pe vrăjmaşii voştri!

Ştim cu toţii, din viaţa noastră personală, cât de greu este să ne mai uităm măcar la persoana care ne-a jignit sau ne-a greşit, darămite să o mai şi iubim! Şi totuşi, evanghelia de astăzi ne-o cere, ceea ce înseamnă că este şi posibil. Dacă nu ar fi fost cu putinţă, Hristos nu ar fi stricat cuvintele acestea pe noi! Este cu putinţă să ne iubim vrăjmaşii, chiar dacă pare greu sau imposibil. El însuşi a făcut-o, atunci când a fost răstignit: i-a privit cu milă şi compasiune pe cei care Îl scuipau, Îl batjocoreau şi Îl răstigneau. După modelul Său, Sfântul Arhidiacon Ştefan şi mucenicii de mai târziu acelaşi lucru l-au cerut în rugăciunea lor: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta (F.A. 7, 60). De aceea evanghelia de astăzi, pe lângă faptul că minimalizează anumite repere spirituale ‒ care riscă, de altfel, să genereze în noi autosuficienţă ‒ ne invită să urcăm o „scară” înaltă şi greu de urcat ‒ scara iubirii vrăjmaşilor”.

La final, pentru efortul depus la restaurarea bisericii parohiale, la doar șase luni distanță de la resfințirea bisericii filie Bărăști, Preasfinţia Sa a ridicat la rangul de Sachelar pe părintele paroh Petrișor MARICESCU și a oferit Distincții de vrednicie tuturor celor care s-au implicat activ în procesul de restaurare.