Episcopia Slatinei și Romanaților

Conferinţă duhovnicească cu Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului

  • 09/01/2009

Conferinţă duhovnicească cu Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului

Duminică, 18 ianuarie 2009, la ora 17.00, în amfiteatrul Colegiului Naţional “Ion Minulescu” din Slatina, va avea loc conferinţa duhovnicească “Soţul ideal, soţia perfectă” susţinută de părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului.

Organizatorii acestei conferinţe sunt: Episcopia Slatinei, Asociaţia Studenţilor Creştin – Ortodocşi Români, filiala Slatina (A.S.C.O.R. – Slatina), Asociaţia ‘Pro-Vita’ Slatina şi Colegiul Naţional ‘Ion Minulescu’ – Slatina.

Pe această cale, cu bucurie duhovnicească, vă invităm să fiţi prezenţi duminică seara la conferinţa părintelui Nicolae Tănase, pentru a primi cuvânt de învăţătură şi să puteţi adresa întrebări legate de problemele cu care vă confruntaţi. Intrarea este liberă.

duo_vine

Părintele Nicolae Tănase

– repere biografice –

parintele1Părintele Nicolae Tănase, căsătorit şi tată a 6 copii, este preot într-un sat din ROMÂNIA, VALEA PLOPULUI ; dânsul deserveşte de asemenea şi un sat din apropiere, VALEA SCREZII.

În anul 1990, Părintele Nicolae a început lupta sa împotriva avorturilor prin predicare. Unele tinere renunţă să avorteze , dar nu-şi pot permite un copil din motive social-economice.

Pentru aceasta, Părintele Nicolae înfiinţeză în anul 1994, asociaţia PRO VITA : PENTRU VIAŢĂ ; Asociaţia îi primeşte în grija ei pe aceşti copii, pentru un timp sau definitiv, dar ea primeşte de asemenea şi copii orfani sau copii ai străzii.

Mamele care îşi lasă copilul aici pot să-l ia din nou acasă, ceea ce se întâmplă uneori după doi-trei ani, când situaţia lor socială le permite acest lucru. Asociaţia păstrează contactul cu mamele, pentru a le ajuta să-şi crească copiii.

Asociaţia PRO VITA numără la ora actuală mai multe case pentru copii. Dar Părintele Nicolae a pus la contribuţie şi pe enoriaşii săi. În faţa afluxului important de copii (pe care îi găseşte abandonaţi la uşa sa), Părintele îi încredinţează familiilor din parohia sa. Aceste familii de multe ori au deja mai mulţi copii, până la şase ; dar mai găsesc încă dragostea pentru a creşte până la încă alţi patru copii. În condiţiile actuale din România, acesta este un adevărat eroism.

La VALEA SCREZII, Părintele Nicolae a construit un aşezământ care, pe lângă locuinţă, cuprinde un dispensar medical şi o biserică, o brutărie şi un staul. În acest centru locuiesc deja copii, adolescenţi şi tineri; la vârsta de 18 ani, tinerii trebuie să părăsească orfelinatele de stat şi ajung de multe ori în stradă. Părintele Nicolae a scos din subsolurile Bucureştiului, mame tinere cu copiii lor.

Părintele Nicolae se bate pentru viaţă, înţeleasă ca dar de la Dumnezeu. Se bate pentru viaţa poporului român şi viitorul său. La marea emigraţie datorată situaţei politico-economice din ţară, se adaugă trista realitate a comerţului cu copii români, nu totdeauna orfani, cumpăraţi de către unii străini din ţările occidentale, comerţ pe care Părintele Nicolae îl denunţă fără menajamente până în faţa tribunalelor.

Părintele Nicolae animă de asemenea şi două mici tipografii. Una dintre ele editează scrieri despre Ortodoxie, pentru profitul parohiei de la Valea Plopului, unde biserica Sfinţii Arhangheli este neterminată. Cealaltă editează lucrări împotriva avorturilor şi în favoarea vieţii, pentru profitul asociaţiei PRO VITA. Părintele a participat şi la emisiuni pe această temă de la T.V. în România şi în străinătate.

Părintele Nicolae este o personalitate remarcabilă. În septembrie 2000, Părintele Philippe Calès a avut ocazia să întâlnească în România, un preot teolog care-l cunoaşte bine pe Părintele Nicolae. Acest preot i-a adus de trei ori Sfânta Împărtăşanie Părintelui Nicolae pe patul de moarte… Într-adevăr, în timpul comunismului, s-a atentat la viaţa sa de trei ori, datorită activităţii sale religioase. Părintele Nicolae şi soţia sa Maria au fost găsiţi într-o noapte aproape morţi pe stradă, în urma unui « accident » simulat. Au fost la un pas de moarte, dar cu ajutorul unor prieteni medici au reuşit să scape cu viaţă. Şi astăzi mai păstrează sechele de atunci.

Acest lucru s-a întâmplat deoarece Părintele Nicolae mobilizase oamenii din satul său pentru construirea unei biserici, «Sfinţii Arhangheli», ceea ce era interzis. În fiecare noapte, unii oameni lucrau în timp ce alţii stăteau de pază. Când Miliţia apărea, toată lumea dispărea. Dar biserica a fost construită, o mândrie pentru Valea Plopului. Părintele s-a mai compromis şi cu editarea şi difuzarea unor cărţi religioase, ceea ce era de asemenea interzis. Astfel, acest teolog îl consideră pe Părintele Nicolae drept un martir şi un stareţ.

Fotografii Valea Screzii şi Valea Plopului

valea-screziivalea-screzii-2valea-plopuluipr-nicolae-tanasepr-nicolae-tanase-la-stuttgartpr-nicolae-tanase-impartasind-copiii-in-biserica-de-la-valea-plopuluibiserica-marecase-in-constructie-la-valea-screziiun-loc-sub-soare-cu-portile-deschisein-asteptarea-unor-rafturicase-cu-copii-la-valea-screzii1afis-conferinta-pr-nicolae-tanase-de-la-valea-plopului-in-slatina-18012009

sursa> aoffr.free.fr, picasaweb, orthphoto, provitagalati