Cuvântul Preasfințitului Episcop Sebastian despre Referendumul național privind definirea căsătoriei în Constituție
În seara zilei de 29 septembrie, în Municipiul Slatina s-a desfășurat un marș pentru susținerea Referendumului național privind înlocuirea în Constituție, la art. 48 alin. 1, a termenului “soți” cu “un bărbat și o femeie”, precum și Referendumul local de întregire a denumirii județului Olt în Olt-Romanați, ambele urmând a se desfășura simultan în zilele de 6 și 7 octombrie.
La acest marș a participat Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și un mare număr de preoți, profesori și credincioși, urmând traseul Esplanada “Oltul” – Prefectură – C.E.C. – Casa de Cultură a Tineretului și retur pe trotuarul opus.
În fața Casei de Cultură a Sindicatelor, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt legat de importanța participării populației la Referendumul național pentru definirea căsătoriei:
“Dragii mei,
Cred că este bine mai întâi să îmi cer iertare, în numele poporului român, care este ofensat de faptul că trebuie să ieșim astăzi aici și să apărăm ce? Cea mai veche instituție a omenirii! Familia! Familia întemeiată pe un bărbat și o femeie. Aș vrea, întâi de toate, să aduc mulțumiri Parlamentului României, pentru că a înțeles să-și facă datoria față de neamul românesc, care nu a cunoscut până acum o altfel de căsătorie decât cea între un bărbat și o femeie, votând pentru desfășurarea acestui Referendum, ținând astfel cont de inițiativa Coaliției pentru Familie, care s-a zbătut și a strâns trei milioane de semnături pentru acest lucru.
De ce milităm pentru această căsătorie? Pentru că Dumnezeu, când l-a făcut pe om, a făcut un bărbat și o femeie: pe Adam și pe Eva. Nu a făcut doi Adami, nici două Eve. Nu a făcut un Adam și mai multe Eve, ca să sugereze în vreun fel poligamia, ci un bărbat și o femeie și acestora doi le-a poruncit Dumnezeu, încă de la început: creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l stăpâniți! Cine? Bărbatul și femeia, pentru că numai ei pot da naștere la copii. Numai aceasta este căsătoria roditoare, care poate asigura viitorul omenirii.
Și, iată, se întâmplă să discutăm despre acest lucru într-un moment în care societatea noastră străbate cea mai cumplită criză demografică din istoria ei. Pe de o parte, din cauza scăderii numărului nașterii de prunci, iar pe de altă parte din cauza migrației către Occident, provocată de sărăcie. Ajungem să fim, de la an la an, tot mai puțini. O criză a căsătoriei ne mai lipsește ca să devenim și mai puțini.
De ce trebuie căsătoria să fie doar între un bărbat și o femeie? Pentru că altfel de însoțiri Dumnezeu le-a pedepsit. În Vechiul Testament, dacă citiți în Cartea Facerii, la capitolul 19, se arată cum Dumnezeu a pogorât foc din cer și a ars cetățile Sodoma și Gomora, pentru că locuitorii aceia și-au asumat niște drepturi ca cele despre care se vorbește acum în România.
Nu suntem înapoiați! Nu suntem retardați! Nu suntem medievali! Alte paisprezece state din Europa au conservat definiția sănătoasă a căsătoriei, cea dintre un bărbat și o femeie. De aceea, eu cred că facem cel mai firesc lucru de pe pământ, acela să ne apărăm valorile perene ale neamului nostru românesc și credință noastră de creștin-ortodocși. Pentru aceea eu vă mulțumesc că sunteți astăzi aici!
Am luat aprobare de la Primărie pentru desfășurarea unui marș, așa cum facem, de câțiva ani, și la Buna Vestire, când organizăm Marșul pentru viață. Vom merge în mod disciplinat, ca de obicei, fără să răspundem posibilelor provocări, fără să vorbim nepoliticos la adresa celor care au altfel de orientări dar, în același timp, nu putem să nu spunem cu fermitate și cu curaj că noi, creștinii ortodocși, nu suntem deschiși spre un alt gen de căsătorie decât cel tradițional, de la Adam și Eva, între un bărbat și o femeie.
Fac un apel către dumneavoastră preoții, ca această săptămână să încercați să convingeți și să informați în primul rând oamenii, pentru că am observat că sunt români care nu știu pentru ce vom vota sâmbătă și duminică, ce fel de Referendum este acesta și despre ce este el. Vă rog ca, această săptămână, să vă informați credincioșii și să-i convingeți să-și apere demnitatea de creștin-ortodocși, de români sănătoși, cu orientare sănătoasă, curată și naturală, așa cum a avut din totdeauna poporul român.
Sigur, din Occident ne vin fel de fel de tentații. Am vizitat și eu Occidentul și am rămas încântat de civilizația lui, de spiritul de muncă al oamenilor de acolo, de cinstea lor, de celălalte calități frumoase, dar nu putem să nu recunoaștem că de acolo vin și lucruri urâte, lucruri rele, ca acesta al orientărilor de tot felul și al lovirii sistematice în căsătoria naturală și normală a unui bărbat cu o singură femeie. Să respingem ceea ce nu ni se potrivește, așa cum suntem deschiși să primim ceea ce ne place, ceea ce este sănătos și ceea ce este frumos. Să ne exercităm dreptul de a respinge ceea ce nu se mulează pe noi, ceea ce nu se potrivește cu conștiința noastră de români și de creștini ortodocși.
Dumnezeu să ne ajute ca, la votul de la Referendumul de sâmbătă și duminică 6 și 7 octombrie, să putem realiza pragul legal, așa încât Referendumul să fie validat, pentru ca să sigilăm, pentru totdeauna în Constituția României, definiția corectă a căsătoriei, aceea cum că ea poate fi oficiată numai între un bărbat și o femeie.
În liniște și în rugăciune interioară să îi cerem lui Dumnezeu să păzească neamul nostru curat și neîntinat, nevătămat de toate aceste ideologii moderne care sunt la modă, dar de fapt sunt împotriva voii lui Dumnezeu. Dumnezeu să ne ajute!”
***
Referendumul național – pentru definirea explicită a căsătoriei în Constituție – și cel județean – pentru întregirea denumirii județului nostru în Olt-Romanați – se desfășoară simultan, în zilele de sâmbătă și duminică 6 și 7 octombrie, în intervalul orar 700 – 2100.
Votarea se face pe buletine de vot distincte (câte unul pentru fiecare referendum), la secțiile de votare folosite anterior pentru celelalte scrutine electorale. Cetățeanul care, în ziua referendumului, se află într-o altă localitate decât cea menționată în cartea de identitate poate să își exercite dreptul de vot în respectiva localitate, la orice secție de votare, pe baza actului de identitate.
.
Votând cu DA votezi pentru definirea căsătoriei drept uniunea liber consimţită între “un bărbat și o femeie” și pentru întregirea numelui județului în Olt-Romanați.
Votând cu NU votezi pentru menținerea în forma actuală a termenului “soți” în Constituția României la art. 48, alin. 1 privind căsătoria și pentru menținerea în forma actuală a numelui județului Olt.