Episcopia Slatinei și Romanaților

„Maica Domnului Vindecătoarea”. Un nou program eparhial de slujiri misionare

  • 06/02/2024

„Maica Domnului Vindecătoarea”. Un nou program eparhial de slujiri misionare

Programul eparhial de slujiri misionare „Maica Domnului Vindecătoarea” a debutat luni, 5 februarie 2024, în Parohia Verguleasa, Protoieria Slatina II Nord, în prezența părintelui Consilier SANDU Constantin-Nicolae, a părintelui protoiereu POPA George și a unui sobor de preoți însoți de credincioși veniți din parohiile învecinate.

La solicitarea părintelui paroh VLAICU Adrian, prima slujire misionară din acest an s-a săvârșit în Parohia Verguleasa. Șaizeci de persoane din parohia gazdă și din parohiile învecinate au participat cu evlavie la Slujba Paraclisului Maicii Domnului, urmată de rugăciuni pentru bolnavi, pentru unitate și pentru lume, rostite de preoții slujitori. Răspunsurile la strană au fost date de părintele OȚELEANU Stelian de la Parohia Cucuieți și de părintele pensionar BĂLCESCU Pompilie de la parohia Valea lui Alb. Din sobor au mai făcut parte părintele TURMACU Cristian de la parohia Dumitrești și părintele paroh VLAICU Adrian.

Cuvântul de învățătură ținut de către părintele Protoiereu POPA George a întărit ceea ce oamenii au trăit în timpul slujbei – rolul terapeutic al rugăciunii și al Sfintelor Taine: „Nu putem dobândi sănătatea deplină a trupului dacă sufletul rămâne bolnav. Sufletul se îmbolnăvește prin păcatul devenit patimă, dezechilibrând sufletul. Concentrarea numai pe vindecarea trupului nu rezolvă starea generală de bine a omului. Trebuie să căutăm echilibrul, iar pentru aceasta este nevoie să vindecăm și sufletul. Tratamentul pentru vindecarea sufletului este, după cum știm cu toții, rugăciunea; argumentul cel mai evident pentru aceasta este starea de bine a omului la ieșirea din biserică, după slujbă. Și pentru că în urma vindecărilor, Mântuitorul adăuga și iertarea păcatelor, următoarele tratamente, ca importanță în vindecarea sufletului și, implicit, a trupului, sunt Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie, aceasta din urmă aducând în viața omului echilibrul și cumpătarea.”

De asemenea, părintele consilier SANDU Constantin Nicolae a explicat credincioșilor legătura dintre slujba Paraclisului Maicii Domnului și activitatea misionar-catehetică desfășurată la nivel eparhial:

„Ne bucurăm să inaugurăm programul nostru de rugăciune în parohia dumneavoastră, alături de oameni evlavioși care știu să se roage, cuminți, Maicii Domnului. De ce Paraclisul Maicii Domnului? Pentru că este nevoie să o chemăm pe Maica Domnului în sprijinul misiunii noastre cu tinerii de toate vârstele. Și știm că are multă treabă Maica Domnului în ziua de astăzi. Cu bolnavii, cu bătrânii, cu tinerii și copiii, care sunt vrăjiți digital și aruncați în tot felul de patimi. Proiectele pe care Sectorul Misionar-Catehetic și Asociația Kinonia din Slatina le vor desfășura anul acesta au nevoie –  pe lângă planificare și implementare – și de susținerea fierbinte a Maicii Domnului – supărată, după cuvântul Părintelui Arsenie Papacioc, pe cei care nu îi cer ajutorul. Așadar, în decursul acestui an, vom încerca să ajungem în fiecare cerc pastoral cu o slujire a Paraclisului Maicii Domnului, pentru întărirea misiunii creștin-ortodoxe de pe aceste meleaguri, pentru întărirea unității între creștinii parohiilor învecinate, dar și spre încurajarea celor participanți de a se ruga firbinte acasă sau Duminică seara, împreună cu frații creștini și preotul slujitor, în sfânta biserică. Unui alt proiect eparhial veți fi gazdă vara aceasta, alături de Parohia Poganu și alte parohii învecinate. Este vorba despre proiectul „Tabăra din Vatra Satului” (VATRA), prin care, cu sprijinul autorităților locale și prin volunarii Asociației Kinonia din Slatina, copiii dumneavoastră vor participa, timp de trei zile, la o tabără educațională gratuită organizată în comunitate”.

Programul de rugăciune „Maica Domnului Vindecătoarea” este realizat în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți și se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte SEBASTIAN, Episcopul Slatinei și Romanaților, prin intermediul Sectorului Misionar-Catehetic, în baza parteneriatului dintre Episcopia noastră și Episcopia Caransebeșului.

Aducem aici recunoștință și alese mulțumiri Părintelui Insp. Mihai Ciucur din Reșița pentru mentoratul realizat cu responsabilii de catehizare și activitățile cu tinerii din Mitropolia Olteniei, în vederea desfășurării unei agende comune de activități misionar-catehetice.

A consemnat Pr. SANDU Constantin Nicolae

Consilier Misionar-Catehetic