„Marşul pentru viaţă” în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor
În perioada 18-25 martie, în România şi Republica Moldova a avut loc Săptămâna pentru viaţă 2015 – „Fiecare viaţă este un dar”, al cărei eveniment central a fost „Marşul pentru viaţă”.
În România, acest eveniment se află la ediţia a V-a şi a fost organizat în 77 de oraşe, iar în Republica Moldova se află la prima ediţie, fiind organizat la Chişinău şi Orhei.
În Slatina, Marşul pentru Viaţă, aflat la a III-a ediţie, a fost organizat de către Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi în colaborare cu A.S.C.O.R Slatina, Asociaţia „Fă Rai, din ce ai”, Asociaţia „Kinonia” şi Asociaţia „Prietenii omului − umanism, cultură”.
Scopul acestor acţiuni îl constituie promovarea dreptului la viaţă, pentru copilul nenăscut şi afirmarea valorilor vieţii umane, a mamei, a copilului şi a familiei, în contextul sărbătorii creştine a Bunei Vestiri, considerată sărbătoarea prin excelenţă a femeii şi a mamei creştine.
În perioada 16-18 Martie 2015, în cadrul „Săptămânii pentru viaţă”, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sebastian, la sala A.S.C.O.R. Slatina Episcopia a organizat cateheze, discuţii cu tinerii şi proiecţia filmului „Bella” – un film emoţionant despre adopţie. De asemenea, s-a organizat şi un atelier de creaţie – „Viaţa, un dar al lui Dumnezeu” − unde au fost realizate materiale cu mesaje pro-viaţă şi pro-adopţie, utilizate la marş.
La aceste activităţi au participat membrii instituţiilor şi asociaţiilor partenere, dar şi elevi ai Colegiilor Naţionale „Radu Greceanu” şi „Nicolae Titulescu”.
Duminică, 22 martie, începând cu orele 1500, Marşul pentru viaţă s-a desfăşurat în Mun. Slatina pe traseul: Esplanadă − Poştă − C.E.C − Casa de Cultură a Tineretului şi retur. La eveniment, au participat aproximativ 600 de persoane: preoţi, cadre didactice, elevi, studenţi, tinere familii însoţite de copii şi bunici. Marşul s-a încheiat prin conferinţa duhovnicească „Fiecare viaţă este un dar”, susţinută de către Părintele Nicolae Bălăşoiu, duhovnicul Mănăstirii Clocociov, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Ion Minulescu”.
În Mun. Caracal, evenimentul a început de la biserica „Sfinţii Apostoli”, cu slujba Acatistului Bunei Vestiri. La finalul acatistului PC Pr. Protoiereu Mihai Vînătoru a ţinut un scurt cuvânt prin care a arătat scopul acestei acţiuni şi importanţa ei pentru viaţa creştinească a tinerei generaţii. În jurul orei 1515 s-a plecat în procesiune pe traseul : Bulevardul Nicolae Titulescu – biserica „Adormirea Maicii Domnului” − biserica „Sfânta Treime” – Esplanada Primăriei − Bulevardul „Antonius Caracalla” − biserica „Sfântul Nicolae”. La marş au participat aproximativ 270 de persoane.
În oraşul Corabia, procesiunea s-a desfăşurat pe itinerariul: Catedrala „Sfânta Treime” − Str. A.I. Cuza − Str. Tudor Vladimirescu − Colegiul Naţional „A.I. Cuza” şi retur. Au participat în jur de 100 de persoane, printre care preoţi, profesori de religie, elevi şi enoriaşi de la parohiile din oraş, care au purtat în mâini bannere, pancarte, postere şi au împărţit materiale cu mesaje pro-viaţă.
În oraşul Balş, „Marşul pentru viaţă” a debutat la Catedrala „Sfinţii Apostoli”, de unde aproximativ 200 participanţii au mers spre Monumentul Eroilor, biserica „Sfinţii Împăraţi” şi retur. Ca şi în anii anteriori, marşul pentru viaţă din acest an s-a dorit a fi o acţiune de conştientizare şi de responsabilizare a comunităţii faţă de darul vieţii primit de la Dumnezeu, având ca scop apărarea familiei creştine tradiţionale şi a darului vieţii umane, într-o societate românească actuală aflată într-un îngrijorător declin demografic şi în care avortul a devenit o dureroasă şi grea plagă socială.
În oraşul Drăgăneşti-Olt, „Marşul pentru viaţă” s-a desfăşurat pe traseul: Liceul „Tudor Vladimirescu” – Str. Nicolae Titulescu – Str. Dudeşti – Str. Colonel Năstase – Primărie, participând aproximativ 100 de persoane, între care preoţi, credincioşi, profesori de religie şi elevi de la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”. Marşul s-a încheiat cu cuvântarea PC Pr. Lală Gheorghe, care a prezentat datele statistice îngrijorătoare ale avorturilor, cu consecinţe nefaste asupra scăderii demografice naţionale, de unde şi necesitatea şi motivarea acestei acţiuni, menită să atragă atenţia asupra acestor adevărate crime pentru neamul nostru românesc.