Paștele, între modern și tradițional, la Grădinița nr. 1 din orașul Balș
În data de 12 aprilie a.c., la Grădinița cu Program Normal nr. 1 din orașul Balș, s-a desfășurat activitatea “Paștele între modern și tradițional”, parte a parteneriatului “Prieteni la distanță”, derulat în cadrul Cercului Pedagogic al Educatoarelor din județele Olt și Vâlcea.
La eveniment au luat parte, cu statut de invitați, Pr. Constantin ALDEA – Consilier Social-Misionar în cadrul Episcopiei Slatinei și Romanaților, care a exemplificat copiilor tehnica încondeierii ouălor cu ajutorul cearei și a chișiței și Pr. Daniel CAMEN, paroh la Parohia “Sf. Împărați Constantin și Elena” – Balș, cu care grădinița, reprezentată prin directorul acesteia – Prof. Mirela BÎRA, are în desfășurare un parteneriat educațional și care a relatat copiilor legenda înroșirii ouălor.
Astfel, copiii au putut afla de ce sunt înroșite ouăle în preajma sărbătorii pascale și au experimentat procesul încondeierii într-o varietate de tehnici, atât tradiționale (ceară/ chișiță, vopseluri naturale și frunze), cât și moderne (carioci, abțibilduri, vopseluri artificiale etc.).
La final, manifestarea a reunit și alte grupe de copii ale grădiniței care, sub îndrumarea educatoarelor, au executat diferite dansuri și hore, specifice perioadei, încadrându-se astfel în tematica activității – tradițional și modern.
Cercul Pedagogic a reunit cadre didactice din două județe vecine, acestea asistând cu interes la activitatea prezentată drept model de bună practică.
În aceeași linie tematică – nou și vechi – educatorii au putut admira, la final, și frumusețea celor două mănăstiri, vecine orașului Balș, Măinești (ansamblu monahal nou) și Căluiu (veche necropolă a fraților Buzești).