Episcopia Slatinei și Romanaților

Sărbătoarea Imnului Naţional, celebrată de o mână de oameni la Slatina

  • 18/09/2008

Sărbătoarea Imnului Naţional, celebrată de o mână de oameni la Slatina

• Episcopul Slatinei, prezent la eveniment, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de numărul mic de slătineni prezenţi la festivitate

Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită ieri fără prea mulţă asistenţă la Slatina. Câţiva bătrâni, foşti veterani de război, foşti revoluţionari, reprezentanţii instituţiilor militare judeţene, cei ai instituţiilor publice şi ai partidelor politice, un sobor de preoţi şi doar câţiva curioşi s-au oprit în faţa Prefecturii Olt pentru a participa la manifestările închinate acestei importante zile. Episcopul Slatinei, preasfinţitul Sebastian, prezent la eveniment, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de numărul foarte mic de slătineni care au luat parte la festivitate.
Manifestările specifice au debutat în jurul orei 10.00, cu o slujbă religioasă ţinută de episcop şi de preoţii prezenţi în număr mare la eveniment. Rugăciunile care au răsunat în zonă i-au făcut pe unii trecători să se oprească, fie chiar şi pentru câteva minute, pentru a se interesa ce se sărbătoreşte pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului. În continuarea festivităţii, subprefectul Virgil Panduru a rostit o alocuţiune despre semnificaţia istorică a Zilei Imnului Naţional. Profesorul Anca Cean, reprezentând Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), a vorbit despre semnificaţia versurilor Imnului Naţional. Intervenţia sa a fost răsplătită cu aplauze de participanţi.

· Sărbătoare uitată

Prezenţa slabă a slătinenilor la această sărbătoare naţională l-a mâhnit pe episcopul Sebastian, care a ţinut să ia cuvântul pentru a sublinia însemnătatea istorică şi spirituală a Zilei Imnului Naţional. „Le mulţumesc celor prezenţi astăzi aici, însă nu pot să nu remarc numărul foarte mic de slătineni prezenţi la eveniment. Aproape că sunt mai mulţi preoţi decât locuitori ai Slatinei. Nu este ziua niciunui partid politic, este o sărbătoare naţională importantă. Cred că, în cazul în care ar fi fost vorba despre o adunare electorală, s-ar fi constatat o prezenţă mai bună a slătinenilor. Nu ne este îngăduit să lipsim de la o zi atât de importantă!”, a spus preasfinţitul Sebastian.
Câţiva pensionari, veterani de război şi revoluţionari au venit la locul evenimentului încă dinainte de ora 9.30. Au aşteptat liniştiţi să înceapă ceremonia, iar unii dintre ei au sancţionat imediat stângăciile organizatorilor. „A venit episcopul în faţa Prefecturii, iar şefii de aici nici măcar nu s-au deranjat să vină să îl primească. A venit preasfinţitul la ei, în loc să fie invers”, a spus un bătrân. Altul, indignat de absenţele repetate ale prefectului Nicolae Ştefan de la astfel de evenimente, a încercat să compună pe loc un soi de pamflet la adresa mai-marilor judeţului.
„La Prefectură în bătătură este mare adunătură, dar Prefectul unde este? Niciodată, de când a fost pus în funcţie, nu a participat la sărbătorile naţionale”, a spus bătrânul.
Momentele cel mai apreciate de toţi cei prezenţi a fost cel al interpretării Imnului Naţional de către fanfara militară, precum şi defilarea trupelor militare formate din jandarmi, pompieri, poliţişti şi angajaţi ai Serviciului Judeţean de Pază.

Simona VARBAN

Sursa: Gazeta de Olt, 30 iulie 2008