Episcopia Slatinei și Romanaților

Tabără în Delta Dunării

  • 13/09/2023

Tabără în Delta Dunării pentru 22 de copii și tineri din Episcopia Slatinei și Romanaților

22 de copii și tineri din Episcopia Slatinei și Romanaților au beneficiat de o tabără gratuită în Delta Dunării în perioada 17-22 august

Tabăra de la Maliuc a fost rezultatul colaborării dintre Episcopia Slatinei și Romanaților, Asociația „Sfântul Sava de la Buzău” din Buzău și Asociația Kinonia din Slatina, copiii și tinerii fiind în grija pr. Peptușel Bogdan, pr. Sandu Constantin și a pr. prof. Milea Mihail din Buzău.

Activitatea s-a desfășurat preponderent în satul Maliuc – parte integrantă a Rezervației Biosferei Delta Dunării – Județul Tulcea, amplasat în extremitatea estică a ostrovului, pe Brațul Sulina, la aproximativ 30 km de Orașul Tulcea și la o distanță rezonabilă de satul pescăresc lipovean Mila 23.

Ziua 1

Încă de la h 00.00 pornim cu binecuvântarea Sfântului Constantin Brâncoveanu din fața Catedralei Episcopale din Slatina. Primul obiectiv: Schitul Cloșca, loc. Horia, jud. Constanța, h 06.30.

Prea devreme pentru a ne îmbarca, odată ajunși în Portul Tulcea, lăsăm câțiva responsabili să se ocupe de bagaje și pornim să descoperim centrul cultural al orașului. Obiectivul doi: Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării.            

Pentru unii, prima călătorie cu vaporul; pentru alții, nostalgia croazierei pe marginea Muntelui Athos. Primele două ore petrecute pe brațul Sulina – soare, briză și voie bună.

În Maliuc suntem primiți cu căldură de gazda noastră, voluntarul Asociației „Sfântul Sava de la Buzău”, dl. Vergiliu. Prima ciorbă de pește și odihnă până a doua zi.

Ziua 2

Foarte de dimneață, băieții pregătesc undițele și merg la pescuit, dar pentru că de mici trebuie să prețuiască liniștea acestui sport, iată că se adaugă lor și una dintre fete, curioasă și dornică să învețe acest meșteșug.

După micul-dejun, alături de ceilalți plecăm spre terenul sportiv, unde ne revenim din amorțeală prin câteva jocuri cu mingea – cei mici – și jocuri de perspicacitate și glume bune, la umbră – cei mai mari.

Fiind foate cald, după-amiaza o petrecem socializând pe la camere, așteptând răcoarea serii, uitând însă de invazia bine-cunoscută de la h 21.00.

Seara a început cu slujba Acatistului în biserica parohială Maliuc, urmată de prima cateheză – Simbolistica arhitecturii bisericești – și sesiunea de întrebări, sfârșindu-se cu multe cântece acompaniate de chitară, cu voie bună și… bine ați venit, fideli clienți ai Deltei!

  

Ziua 3

Această a treia zi este dedicată drumeției prin satul Maliuc, primei plimbări cu barca și mult așteptatei bălăceli, spre bucuria tuturor.

După câteva ore de odihnă, am participat cu toții în biserica cu hramul Sfântul Ilie din Maliuc la Vecernie, urmată de a doua cateheză – Bucuria. De la neurotransmițători la har – și de sesiunea de întrebări.

Ziua 4

Am participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar după odihnă, pescarii din localitate ne-au mai oferit ocazia unei bălăceli pe cinste într-unul din canalele adiacente brațului Sulina, trecându-ne pe toți cu barca, drept recunoștință pentru sfințirea mrejelor din ajun.

Spre seară, din nou jocuri, pescuit, plimbări pe faleză și discuții tematice.

Ziua 5

Poate cea mai așteptată zi din întreaga tabără, ziua de luni a adus o excursie de la răsărit la asfințit cu două bărci de viteză care ne-au dus încă de la prima oră a dimineții în orașul Sulina, dar nu înainte de a ne arăta cum este în largul mării, acolo unde Dunărea, dulce, se face una cu apa sărată a Mării Negre.

Câteva ore pe malul mării au fost mai mult decât suficente pentru ca toți să cadă obosiți pe locurile comode din barcă, însă copiii și-au revenit repede când ne-am abătut de la brațul Sulina, pe canale înguste întrerupte de câte un lac, unde au putut vedea nuferi albi, nuferi galbeni, pelicani sau alte notificări pe telefonul de fotografiat. Canale tot mai înguste, viteze tot mai mari cu opriri bruște la întâlnirea cu alte bărci, pentru ca valurile să nu provoace accidente. Canal, lac, iarăși canal, iarăși lac și uite așa ajungem la mănăstirea Buna Vestire, acolo unde părintele Nectarie a lăsat Sfântul Munte Athos și acum 12 ani s-a așezat aici, în această tebaidă dintre ape unde nu crește nimic, decât singur dorul după Dumnezeu. 

Biserica în construcție, paraclisul mic din stuf și pământ, călduros vara și rece iarna, trapeza din scânduri și nisipul fierbinte la tot pasul, au impresionat tinerii noștri, întrebându-se, pe bună dreptate, de ce ar vrea cineva să trăiască aici, în acest deșert dintre ape. Cuvântul de învățătură al avvei Nectarie, dublat de bucuria și dragostea pentru tineri, mai că i-au adus doi ucenici entuziaști, dacă nu le-ar fi fost foamea mai mare și fetele mai dragi.

Și pentru ca timpul să treacă mai frumos, iată-ne pe ritm de folk, cu ultimele forțe, în cele două ore în barca rapidă până la Maliuc, unde ajungem seara la vremea cinei, osteniți și mai bogați sufletește.

Și cum nu se putea ca ultima zi de tabără să se încheie fără grătar și foc de tabără, gazdele noastre au pregătit cele necesare și frumoase diplome pentru fiecare participant, rămânând ca noi să facem ce-am învățat, să ne veselim și să cântăm.

Mulțumim Pr. prof. Mihail Milea, Asociației „Sfântul Sava de la Buzău” și tuturor voluntarilor pentru cazare, masă și toată grija pe care ne-au purtat-o pe perioada taberei!

Mulțumim d-lui Ștefan Stănescu și Asociației Agromec Vișina pentru transportul Slatina-Tulcea!

De asemenea, mulțumim Preasfințitului Părinte Sebastian și Episcopiei Slatinei și Romanaților pentru plata cheltuielilor de transport în Deltă și a celorlalte cheltuieli!

Mulțumim tuturor celor care au sprijinit într-un fel sau altul această tabără!