Episcopia Slatinei și Romanaților

Ziua de 1 Decembrie sărbătorită în Slatina

  • 02/12/2009

Ziua de 1 Decembrie sărbătorită în Slatina

Ceremonia organizată în cinstea zilei ce evocă Marea Unire a românilor de la Alba Iulia din data de 1 Decembrie 1918, a adunat în centrul Municipiului Slatina oficialităţi locale şi judeţene, dar şi numeroşi slătineni.

La eveniment a participat şi Preasfinţitul Părinte Sebastian, aducând prin slujba de Te Deum şi prin cuvântul rostit, prinos de cinstire şi recunoştinţă pentru cei ce au făcut posibilă înfăptuirea Marii Uniri.

În cuvântarea rostită, Preasfinţia Sa a amintit de importanţa celor două sărbători, a Sf. Ap. Andrei, Încreştinătorul şi Ocrotitorul României, dar şi a Zilei înfăptuirii Marii Uniri de la Alba Iulia, care, prin apropierea lor ca dată de cinstire, îndeamnă poporul român la unitate şi la păstrarea identităţii spirituale româneşti.

“Din rânduiala lui Dumnezeu, Apostolul Românilor, cel care ne-a dat fiinţa de neam creştinesc, îşi are prăznuirea lângă ziua noastră natională. După cum ştiţi, ieri am prăznuit pe Sf. Andrei, apostolul şi încreştinătorul românilor; astăzi sărbătorim unirea românilor. Zi naţională bisericească ieri, zi naţională civilă astăzi; ceea ce ne arată că neamul nostru, român şi creştin din naşterea sa, este neamul pe care suntem cu toţii chemaţi să-l slujim. Avem, astfel, o îndoită datorie faţă de neamul nostru, la fel cum sunt aşezate şi zilele acestea de sărbătoare, una lângă cealaltă: să păstrăm neamul nostru român şi creştin din naşterea sa chiar cu preţul vieţii noastre. Spun aceasta într-o vreme în care şi creştinismul nostru este atacat, dar şi fiinţa noastră naţională de multe ori, şi am să vă spun cum. Creştinismul este atacat de multe ori printr-o democraţie prost înţeleasă, potrivit căreia acum doi-trei ani în urmă s-a socotit că icoanele nu au ce căuta în spaţiul public. La ora actuală Italia se confruntă cu o asemenea situaţie din partea autorităţilor europene, care cer să fie scoase din şcoli şi intituţii crucifixele. Iată atacuri la adresa creştină a unui neam cum este Italia, Grecia şi cum este şi ţara noastră. Atac la adresa naţiunii noastre este globalizarea atunci când este prost gestionată şi prin ea sunt ucise, cu sau fără conştiinţă, obiceiuri, datini, istorie şi cultură. Trebuie să veghem ca neamul nostru să rămână românesc şi creştinesc. Chiar dacă ne-am integrat în Uniunea Europeană, chiar dacă e o societate din ce în ce mai secularizată, avem datoria să ne păstrăm identitatea noastră de români şi creştini, pentru că aşa au fost şi moşii şi strămoşii noştri. La mulţi ani!”

1 2 4 5