Episcopia Slatinei și Romanaților

A apărut prima Carte de rugăciuni editată de Episcopia Slatinei şi Romanaţilor

  • 14/01/2011

Din motive misionare, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a ierarhului nostru şi prin osteneala Sectorului Cultural, a fost editată şi scoasă din tipar, în luna decembrie a anului 2010, prima „Carte de rugăciune” a Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, realizată în condiţii grafice deosebite, spre a servi folosului tuturor credincioşilor.

În cuvântul înainte, PS Părinte Episcop Sebastian menţionează: “Expresie a bunei iubiri, rugăciunea este, deci, iubirea noastră pentru Dumnezeu. Este comunicarea şi comuniunea noastră cu El. Şi, pentru ca aceasta să fie cât mai deplină şi mai permanentă, e bine să ştim că ea nu trebuie să se reducă doar la scurtul program de dimineaţa ori de seara, căci, tot rugăciune este şi gândul îndreptat permanent către Dumnezeu. Astfel, toate gândurile noastre, toate faptele, hotărârile, toate cuvintele noastre, de vreme ce le raportăm la El, devin rugăciune. […] Să deprindem cu toţii rugăciunea „programată”, adică pravila, dar să căutăm a petrece, mai cu seamă, permanent în „rugăciune”, purtându-L pe Dumnezeu neîntrerupt în sufletele noastre! Rugăciunea de program este cheia rugăciunii celei neîncetate, căci la aceasta din urmă nu se poate ajunge decât numai cu programarea rugăciunii. Să ne facem timp şi bună dispoziţie pentru rugăciune, şi vom deprinde adevărata şi desăvârşita dragoste faţă de Dumnezeu! Să-L iubim pe Dumnezeu, şi vom învăţa să ne rugăm ca nişte oameni cu adevărat liberi!”

Cartea de rugăciuni cuprinde Rugăciunile începătoare, pe cele de dimineaţă, pe cele de la vremea lucrului, la vreme de călătorie, la vremea meselor şi de seară; Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi al Bunei Vestiri; Canonul de pocăinţă către Domnul nostru Iisus Hristos; Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; Rugăciunile pentru primirea Sfintei Împărtăşanii şi Sinaxarul.

Această Carte de rugăciuni este distribuită atât la parohiile din cuprinsul Episcopiei, cât şi la magazinele Eparhiei noastre din Slatina şi Corabia.