Episcopia Slatinei și Romanaților

2-catedrala-site-2016

Odată agreată ideea înfiinţării unei episcopii în Slatina, la iniţiativa Episcopiei Râmnicului şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Olt s-a făcut şi pasul următor, în anul 1993, prin decizia construirii unei catedrale noi în municipiul- reşedinţă, care să poată deveni la momentul potrivit Catedrală Episcopală.

Cât priveşte amplasamentul acesteia, s-au avut în vedere mai multe locaţii, în cele din urmă optându-se pentru cea aflată la intersecţia Bulevardelor Al.I.Cuza şi Ec.Teodoroiu, între Fundaţia pentru Tineret şi Şcoala Generală nr. 3.

Terenul, în suprafaţă de 2000 mp, a fost donat de familia Popescu Spineni din Bucureşti. Beneficiară a lucrării a fost desemnată Protoieria Slatina, supravegherea lucrărilor de construcţie încredinţându-se Protoiereului Nicolae Popa. Partea tehnică a revenit firmei de proiectare S.C. CORAL S.A., reprezentată de dir. gen. Emil Bivol, şef de proiect fiind arh. Adrian Columban, ing. structurist Marin Ivan, iar ca firmă de construcţie fiind antamată S.C. ACind S.A.

În anul 1994 s-au început lucrările, dar, trenând acestea la stadiul de fundaţie până în 1998, Episcopia Râmnicului a luat hotărârea înfiinţării aici, începând cu 1 ianuarie 1999, a Parohiei ,,Înălţarea Domnului’’ şi transferarea preotului Iorgu Iordache de la Parohia Bistriţa-Nouă. Noul preot a hotărât rezilierea contractului cu antreprenorul şi, pentru a avea unde sluji, a construit alături o ,,biserică – paraclis’’, pe care la data de 31 octombrie a aceluiaşi an a şi sfinţit-o.

În paralel, în anul 1999 au fost reluate şi lucrările la catedrală, de această dată cu firma S.C. SKADT S.A., dar, nefiind fonduri suficiente, lucrările „la roşu” s-au putut finaliza abia în anul 2007. În anii 2008-2009 biserica a fost acoperită cu tablă de cupru, s-au montat ferestrele, au fost executate tencuielile şi s-a zugrăvit exteriorul, s-a făcut instalaţia electrică, s-a pictat icoana hramului de pe frontispiciu şi s-au făcut racordurile la apă şi canalizare. 

Descrierea edificiului

Preluarea lucrărilor de către Episcopie

Program de slujbe, servicii și activități

FOTOGRAFII

Doritorii îşi pot oferi ajutorul lor financiar pentru sprijinirea lucrărilor de pictură, în contul RO49RNCB0200099468420521, deschis la BCR Slatina, cod fiscal 22430858, în condiţiile în care pictarea unui sfânt poate fi plătită cu 5.000 lei.

Astfel, până în prezent au fost rezervaţi deja:

 • PS Episcop Sebastian − Sf. Mc. Sebastian
 • M-hia Nectaria – Ier. Nectarie
 • M-hia Emanuela – Is. Hr. Emanuel
 • Victor Postolache (†) din Slatina – Sf. Mc. Victor
 • Nicolae Popa din Slatina ─ Sf. Nicolae
 • M-rea Clocociov ─ Sf. Ioan Rusu, Sf. Ier. Visarion, Sf. Mc. Iulia, Sf. Mc. Filofteia și Deisis
 • Naidin Floarea și Alberto din Italia ─ Ap. Petru
 • Parohia Potlogeni, com. Tia Mare ─ Mc. Dimitrie
 • Gheorghe Dobra – Sf. Mc. Gheorghe
 • Cernătescu Ștefan și Mihai – Sf. Ierarh Alexandru și Sf. Paisie Velicikovski
 • Gheorghe Constantinescu – Sf. Mc. Gheorghe (icoana împărătească)
 • J. din Slatina − Sf. Mc. Mina, Sf. Mc. Ecaterina și Sf. Ioan Botezătorul (icoana împărătească)

Dumnezeu să ne ajute să isprăvim cât mai curând acest lucru bun!